Nyt lån med nul procent i rente: Det skal du vide
Jyske Realkredit tilbyder som de første et realkreditlån til eksempelvis boligrenovering til en rente på nul procent over en tiårig periode. Flere realkreditinstitutter kan være på vej. (Arkivfoto) Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Snart kan du optage et rentefrit tiårigt realkreditlån - men du skal ikke lade dig forblænde, råder flere økonomieksperter.

For første gang er det muligt at låne penge hos et realkreditinstitut uden at skulle betale en krone i rente.

Jyske Realkredit har lanceret et nyt tiårigt realkreditlån med en fast rente på nul procent. Lånet tilbydes fra på mandag med en forventet kurs på 97,3.

Men det nye lån, som i første omgang kun udbydes af Jyske Banks realkreditinstitut, er ikke for alle, fastslår Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

- Det er henvendt til mennesker med en stor friværdi - altså folk, som har siddet i deres bolig i en årrække, siger han.

Det vil særligt være personer bosat i hovedstadsområdet og i Aarhus, hvor der har været voldsomme prisstigninger på boligerne.

Dernæst skal du være opmærksom på, at selv om renten er nul procent, er det ikke et gratis lån.

Det forklarer Jovica Stankovic, der er finansiel rådgiver og partner i Bomae, som tilbyder uvildig køberrådgivning til boligkøbere.

- Der er stadig en bidragssats, og så er der kursen, som lige nu betyder, at du i princippet kun får cirka 97 øre per krone. Så en rente på nul procent er ikke ensbetydende med, at du skal betale nul kroner, siger han.

Samme pointe har rådgiver René Poulsen fra RealRåd.

- Historien om nul procent i rente er bedre end selve lånet, siger han og sammenligner lånet med et 0,5 procent tiårigt lån.

Den låntype har været en mulighed længe, men er det dog ikke lige nu, fordi kursen er over 100. Falder kurserne med 0,1 procentpoint, bliver det muligt igen.

- Og så vil det være billigere med et 0,5 procents lån, siger René Poulsen.

Forskellen ligger primært i, at kurstabet på det nye lån ikke kan trækkes fra i skat, som renterne kan på det andet lån, forklarer han.

Du bør også gøre det helt klart, hvad du egentlig skal bruge pengene til, siger Jovica Stankovic fra Bomae.

- Der skal være et underliggende behov, for det er omkostningsfuldt at skifte fra lån til lån, siger han.

Han forklarer videre, at lånet for eksempel kan give mening, hvis du sidder med et 30-årigt lån med ti års afdragsfrihed, men alligevel har fundet økonomisk råderum til at banke noget af din gæld.

Det kan også være, at du har kort tid til pensionsalderen og har mulighed for smide lidt ekstra penge efter din boliggæld og dermed have flere penge til rådighed, når du siger farvel til arbejdsmarkedet, foreslår han.

Curt Liliegreen anbefaler også, at du tænker dig om, inden du løber ud og låner flere penge.

- Jeg vil advare mod at bruge løs af murstenene, siger han og tilføjer, at man ikke bør tage et tillægslån op til de tilladte 80 procent, selv om det er muligt.

For selv om Boligøkonomisk Videncenter ikke forventer en ny økonomisk krise som den, vi oplevede i 2008-2009, så vil boligejere i flere områder opleve, at priserne ikke stiger eller måske tilmed falder over de kommende år.

- Og så risikerer man pludselig at blive overbelånt og teknisk insolvent, siger Curt Liliegreen.

Han anbefaler samtidig, at du vælger at investere pengene i noget, der på sigt har afledte fordele - for eksempel energirenovering af hjemmet.

- Så kan lånet gå hen og blive selvfinansierende, siger han.

Du kan godt bruge de rentefri penge på at finansiere drømmen om et krydstog i Caribien eller en ny bil.

- Det er under alle omstændigheder bedre end traditionelle banklån og er en god måde at undgå at samle klatgæld op hist og her, siger Curt Liliegreen.

Men vælger du at låne til finansiering af en ny bil, skal du have for øje, at billån typisk indfris hurtigere end over en tiårig periode, siger økonomisk rådgiver René Poulsen fra RealRåd.

- Og så kender man ikke kursen ved indfrielse og risikerer at skulle æde et stort kurstab, siger han.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/