Nyt kæmpeskred er på vej i plaget grønlandsk fjord
Arktisk kommando har offentliggjort et luftfoto af den bjergside, der lørdag styrtede i havet i det nordvestlige Grønland. Foto: /Free
Et område på samme størrelse som ved lørdagens skred har revet sig løs og vil ryge i vandet, siger Geus.

Endnu et gigantisk fjeldskred er under opsejling i Karratfjorden i Vestgrønland, hvor en flodbølge lørdag fejede gennem fjordsystemet og rev huse og mennesker med sig.

Undersøgelser i området får nu statsgeolog Stefan Bernstein i Geus til at varsle, at et nyt kæmpeskred er på vej.

- Der er et område i samme størrelsesorden cirka en kilometer vest for det skred, vi har set.

- Det er gennemknust og har rykket sig nedad omkring 50 til 100 meter. Så det må siges at være en risiko, siger han.

Til et spørgsmål om, hvor stor risiko der er, svarer Stefan Bernstein:

- Vi kan næsten sige med sikkerhed, at det på et tidspunkt vil styrte ned, men om det er i morgen, eller om det er om et år, det kan vi ikke sige med sikkerhed.

Dermed bliver det næppe muligt lige foreløbigt for de evakuerede beboere i fjordens bygder at vende tilbage til deres hjem.

Fire personer er fortsat savnet efter lørdagens skred, der skabte en flodbølge så voldsom, at 11 huse blev suget i fjorden i bygden Nuugaatsiaq.

De øvrige af bygdens cirka 100 indbyggere blev evakueret med helikopter til Uummaanaq, hvor de er indkvarteret.

På grund af faren for yderligere skred hentede de danske inspektionsskibe "Vædderen" og "Ejnar Mikkelsen" desuden beboerne i en række andre bygder i fjordsystemet.

Derefter satte "Vædderen" mandag kurs mod skredområdet for at holde øje med, om der vælter nye masser i fjorden, så der hurtigst muligt kan sendes varsel til de bebyggede områder.

Ifølge Geus er det fortsat ikke afklaret, om det var et jordskælv, der satte lørdagens fjeldskred i gang, eller om de registrerede udslag på seismograferne alene skyldtes de enorme mængder materiale fra skreddet.

Ifølge Arktisk Kommando målte lørdagens skred cirka 1100 meter gange 300 meter, og ifølge Geus kom de mange ton sten og grus væltende fra cirka en kilometer oppe ad fjeldsiden.

/ritzau/