Administration 

Nyt hospitalsbyggeri i verdensklasse til børn, unge, fødende og deres familier

Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk's Fond er gået sammen i et partnerskab om et hospitalsbyggeri i verdensklasse, der sætter helt nye standarder for behandlingsforhold for børn, unge, fødende og deres familier. Det nye byggeri har arbejdstitlen 'BørneRiget'.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Målet er klart for det nye hospitalsbyggeri: At revolutionere oplevelsen for børn, fødende og deres familier før, under og efter behandlingen. Væk med følelsen af at livet går i stå, mens man er indlagt og væk med usammenhængende behandlingsforløb. På det nye hospital bliver alle forløb og funktioner tilrettelagt, så børn og forældre flyttes mindst muligt. Specialisterne og eksperterne kommer til barnet og familien - ikke omvendt. Derudover skaber det nye hospitalsbyggeri rammerne for, at familier får mulighed for at være sammen som familie og have en så almindelig og tryg hverdag som muligt.

Region Hovedstaden understøtter byggeriet med en historisk stor bevilling på 1,4 milliarder kroner. Ole Kirk's Fond donerer 0,6 milliarder kroner.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, betegner projektet som banebrydende:

-Målet er at det nye hospitalsbyggeri til børn, unge og fødende på Rigshospitalet skal bidrage til at udvikle hele det danske sundhedsvæsen i en helt ny retning, hvor patientbehandling er meget mere end at diagnosticere sygdom og give medicin.

-Det er samtidigt vigtigt at føle sig tryg, når man er indlagt. Hele familien er påvirket, når et familiemedlem bliver alvorligt syg, så det, at familien kan være samlet, og at hverdagen minder om barnets normale hverdag uden for hospitalet, betyder utroligt meget. Jeg er rigtig glad for, at regionen med støtte fra Ole Kirk's Fond kan skabe nye og enestående forhold for børn, unge og fødende og et markant løft for undervisnings- og forskningsmiljøet.

En grundig forundersøgelse viser vejen

Forud for byggeriet har Rigshospitalet og Region Hovedstaden med støtte fra bl.a. Ole Kirk's Fond gennemført en omfattende forundersøgelse for at afdække, hvad der skal til for at skabe optimale behandlingsforløb for børn, unge og fødende.

Det centrale i det nye hospital er, at behandling, pleje, forskning, uddannelse, teknologi og arkitektur er tænkt sammen i en integreret løsning. Derudover er barnets leg og integrationen af leg i selve behandlingen en gennemgående rød tråd igennem hele behandlingsforløbet.

Ifølge Projektdirektør Bent Ottesen, som er leder af projektet og har stået i spidsen for forundersøgelsen, vil det nye hospitalsbyggeri give en god mulighed for en integration af patientbehandling, forskning og uddannelse og vil medvirke til hurtigere udredning og mere strømlinede behandlingsforløb. Bent Ottesen siger:

-Forskning, uddannelse og et sammenhængende forløb for børnene og deres familier er afgørende forudsætninger for at kunne tilbyde den bedste behandling og pleje. Det er derfor fantastisk, at vi i dette projekt har fået mulighed for at tænke alle dele ind som en integreret del af byggeriet helt fra projektets start. Det giver enestående muligheder for vores forskere, og det giver enestående muligheder for nytænkning i forhold til behandlingsforløb.

Tryghed for børn og deres familier

Ole Kirk's Fond arbejder for at fremme livskvalitet for børn og deres familier. Fonden har et stærkt ønske om at skabe bedre vilkår for børn og familier, der er i behandlingsforløb.

Kjeld Kirk Kristiansen, formand for Ole Kirk's Fond, siger:

-Det er helt afgørende, at børn og deres familier føler sig trygge i et behandlingsforløb og kan opretholde bedst mulig livskvalitet. Der skal være plads til, at familien kan have det rart sammen, og plads til leg, omsorg og adspredelse, så både barnet og familien får et pusterum fra bekymringerne. Et behandlingsforløb skal med andre ord kunne rumme alt det, børn, unge og familier har brug for, så de kan leve et så normalt liv som muligt. I Ole Kirk's Fond er vi rigtig glade for, at vi i samarbejde med Region Hovedstaden og Rigshospitalet kan bidrage til et nyt, innovativt hospitalsbyggeri, der tager højde for den sårbare situation, familierne er i, når et barn bliver alvorligt syg.

Læs mere om projektet på rigshospitalet.dk/boerneriget.

Fakta

Bærende principper for BørneRiget baseret på forundersøgelsen:

· Personalet kommer til patienten: Alle forløb og funktioner er tilrettelagt, så børn og forældre flyttes mindst muligt, og behandling og pleje koordineres, så det er specialisterne, der kommer til barnet og familien - ikke omvendt.

· Pitstop-behandling og diagnostik: Hospitalet indrettes med et diagnostisk center, som skal gøre det muligt at diagnosticere børn og unge samt gravide med det samme og muligt at udvikle nye diagnostiske metoder til gravide, børn og unge til gavn for hele sundhedsvæsenet.

· Familiecentreret pleje og behandling: Hospitalet designes ud fra internationale principper om patient- og familiecentreret pleje og behandling inklusiv ekstra areal til faciliteter til familierne samt adgang til udearealer.

· Integration af forskning, behandling og uddannelse: Bygningen designes med arealer til forskning og uddannelse tæt på patienterne, så forskning og uddannelse kan foregå "i fodenden af sengen" og med plads til samarbejde med forskningsmiljøer og erhvervsliv.

· Hospitalet er designet til hverdagen, så hverdagen ikke går i stå, fordi man er i behandling: Omverden inviteres ind på hospitalet i form af butikker og andre tiltag

Foranalysen har omfattet:

· En kortlægning af eksisterende patientforløb

· Anbefalinger fra faglige eksperter

· Undersøgelser af brugernes oplevelse

· Erfaringsudveksling med førende børnehospitaler i hele verden

Tidsfaser for byggeriet

· 2016 - 2017: Projektkonkurrence

· 2018: Projektforslag besluttes

· 2019: Klargøring af byggegrund

· 2020 - 23: Byggeperiode og test af innovative løsninger

· 2023 - 24: Test af innovative løsninger og indflytning

Om Region Hovedstaden

· Driver hospitaler, forskning, handicaptilbud og sociale tilbud og løser opgaver inden for miljø.

· Samarbejder med kommuner og erhvervsliv om udvikling af trafik, erhverv og uddannelse.

· Ledes af folkevalgte politikere og er en offentlig myndighed

Om Rigshospitalet

Hvert år er ca. 37.000 børn, unge og gravide og deres familier i kontakt med Rigshospitalet. Enten på grund af et barn, der er sygt og har brug for behandling, eller fordi en lille nyfødt kommer til verden.

Rigshospitalet er Danmarks største og mest specialiserede hospital med over 1.300 sengepladser. Rigshospitalet har lands- og landsdelsfunktion inden for stort set alle lægelige specialer. Rigshospitalet har hvert år over 100.000 indlagte patienter og over 700.000 patienter, som kommer til ambulante besøg (dvs. samtale, undersøgelse eller behandling uden indlæggelse).

Om Ole Kirk's Fond

Ole Kirk's Fond blev oprettet i 1964 i erindring om LEGO Koncernens stifter, Ole Kirk Kristiansen. Fonden er alment velgørende og støtter fortrinsvis sociale, kulturelle, humanitære og uddannelsesmæssige formål. Fondens formål er at fremme livskvalitet for børn og deres familier primært i Danmark. Ole Kirk's Fond støtter ligeledes projekter og initiativer i Billund Kommune med henblik på at skabe gode og attraktive fritidsaktiviteter for områdets beboere og ansatte i LEGO Koncernen. www.olekirksfond.dk.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser 

En mark med skrot og affald
Nyheder

Biler og skrot flyder: Frygt for forurening på Samsø

En mand i hvid skjorte
Nyheder

Messerschmidt:

Klart man ikke vil stemme på parti i intern strid

En hval i et net
Nyheder

Kran løfter hval op af Seinen 

en grædende mand ved en grav
Krimi

Mistænkt seriemorder for drab på muslimer anholdt

røgalarm i loftet
Nyheder

Det gør brandeksperterne

altid og aldrig derhjemme

Lenny Pihl sammen med en blondine på den røde løber
Kendte

Reality-stjerne i

kæmpe brandert:

Stak af fra politiet

Et flag fra 7-Eleven
Nyheder

Efter angreb: 7-Eleven

har åbnet hver tiende butik

Et stopskilt fra politiet
Krimi

Bilist tippede politiet:

Vanvidskørsel i lastvogn

Abdel Aziz Mahmoud på den røde løber med armen om sin mand
Kendte

Abdel og manden

er blevet forældre

En mand får en vaccine i overarmen.
Nyheder

Virus nået

til Grønland

Mads Vad og Michelle Kristensen midt i en dans
Kendte

Ikke med i

Vild med dans

En Volvo ved et smukt hus
Biler

Test: Volvo XC90

Herrefed herregårdsvogn

Lars Ranthe portræt. Han står bag et træ.
Kendte

Lars Ranthe:

Jeg blev nærmest

lam i kroppen

Badegæster i havnebad
Nyheder

Hedebølge på vej

Lastbil sidder fast i bro
Nyheder

Ups: Lastbil kørte ind i bro

Issey Miyake
Kendte

Kendt modedesigner død

villa
Nyheder

Her er landets billigste huse

Christopher Læssø
Kendte

Dansk skuespiller er single igen

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Så meget tjener Kristian Thulesen Dahl

Rutsjebane
Nyheder

Styrter i døden fra rutsjebane

Anne Heche
Kendte

Efter ulykke:

Hollywoodstjerne i ”ekstremt

kritisk tilstand”

Mar-a-Lago
Nyheder

Donald Trumps hjem ransaget af FBI

Krimi

Journalist anklaget for pædofile overgreb

kvinde smiler
Kendte

Olivia Newton-John 
er død 

væltet lastbil på motorvej
Nyheder

Døgnrapporten: Væltet lastbil, villabrande og øl i parken

Nyheder

Dræbte sort jogger:

Får livstid

jonas vingegaard står på balkon
Sport

Vingegaard: Kører søndag

mand med briller poserer
Kendte

Lars von Trier har

fået Parkinsons

badedyr og kanyle
Nyheder

Fandt kanyle

i badedyr 

mand poserer
Kendte

Andens store succes:

Det er ulønnet

fuldtidsarbejde

Britt Bendixen
Kendte

Vild med dans: Han afløser Britt Bendixen

mand smiler
Kendte

Skuespiller død

i trafikulykke

kong harald sidder ved vandet
Kongelige

Kong Harald

er udskrevet 

røg fra autocamper
Nyheder

Autocamper op i røg

Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller.
Film og TV

Vild med dans:

Her er den nye vært

Nyheder

Isbjørn angriber turist 

Nyheder

Venstre:
Vil overdække motorveje

billede af gris
Nyheder

En million svin er forsvundet

Krimi

Sigtes for voldtægt af 16-årig 

fra serien Riget - billede
Film og TV

Riget-stjerne: Vi havde spiritister på settet

hinkerude
Nyheder

DMI: Tørskoet og solrig skolestart

Sanya er en populær feriedestination
Nyheder

80.000 turister er strandet

jacob ellemann
Nyheder

Venstre: Ja til skattefradrag 

Politibetjent med hævet knippel
Nyheder

Døgnrapporten: Fodboldslagsmål, brande og ulykker.

Sport

Laudrup-Dufour sikrer Danmark VM-triumf 

Ulykkessted
Nyheder

Alvorlig ulykke:

Mand spiddet af jernpæl

Steen Langeberg
Kendte

TV 2-vært efter hård tid:
Nu lysner det

badegæster på strand
Corona

80.000 turister strandet

hele kronprinsfamilien
Kongelige

Her er Isabella og Christians nye skoler

Politi på gerningssted
Krimi

Mand tilstår drab på kvinde:

Jeg er stolt af det

Kronprins frederik og Isabella
Underholdning

Kronprinsen tog datter med til fræk rap-fest

En hurtigfærge på vandet
Nyheder

Kvinde føder midt på færgetur

et krigsskib på vandet
Nyheder

Krigsskibe fra Kina og Taiwan sejler tæt på hinanden

person står i teltåbning
Livsstil

Undgå klamme soveposer:

Pak rigtigt ud efter festival

En dykker i glasbur observerer en kæmpe hvidhaj
Dyreliv

Vild video:

Hvidhaj smadrer dykker-bur

Redningsfolk på en bro
Krimi

Morgenbader mistede livet i sø

En kvinde græder i nogle murbrokker
Nyheder

Konflikt eskalerer: 29 meldes dræbt i Gaza

En udbrændt bil
Kendte

Hollywoodstjerne overlever bilulykke

mange ambulancer på en mørk vej
Krimi

Otte hentet i ambulance – tre i kritisk tilstand

et udbrændt sommerhus
Krimi

Kvinde fundet dræbt efter sommerhusbrand - mand indrømmer drab

et gammel sort/hvidt billede af en popgruppe
Kendte

Popdarling død

En blond kvinde smiler
Kendte

Michèle Bellaiche: Jeg er ikke for gammel

Brandfolk slukker brand
Nyheder

Døgnrapporten: Store brande, druk - og fest i gaden