Nye signaler: Regeringen stopper "politisk korstog"

(Foto: Foto: Keld Navntoft)

Der skal ikke længere være fri konkurrence om at levere forskning til Miljø- og fødevareministeriet, skriver avisen Danmark

Bedre og billigere forskning - det var argumentet, da daværende miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen (V) i 2017 indførte konkurrence mellem universiteterne om bevillingerne fra ministeriet.

Avisen Danmark kan nu fortælle, at de nye ministre på området, fødevareminister Mogens Jensen (S) og miljøminister Lea Wermelin ruller den beslutning tilbage.
De annullerer konkurrenceudsættelsen af forskning for samlet 730 millioner kroner, hvoraf det dog blot er de 75 millioner kroner, der er nået til at blive forberedt til fri konkurrence. De kalder det et opgør med "symbolpolitik" og "politisk korstog" mod fri forskning.

- Det koster tocifrede milllionbeløb, når forskning skal flyttes, og oven i det bruger vi ti medarbejdere i ministerierne og ti på universiteterne på det. Det er et voldsomt spild af ressourcer, vi ikke får forskning for. Det var et politisk korstog fra Esben Lunde Larsen, der kom oven på, at han var utilfreds med de resultater, der blev leveret fra forskningsmiljøet op til landbrugspakken, siger fødevareminister Mogens Jensen til avisen Danmark.

Da den oprindelige beslutning blev truffet i 2017 var analysen - også langt ind i centrale dele af Landbrug & Fødevarer, der havde efterlyst den - at det var en straffeaktion mod forskere, som nogle mente var politiserende.

- Der er blevet skabt tvivl om uafhængigheden og armslængdeprincippet. Hvis vi politisk giver universiteter kontrakter på den måde, rejser det diskussioner om, hvorvidt vi belønner eller straffer universiteterne afhængig af den forskning, de laver. Den tvivl har vi ikke brug for. Vi har brug for, at viden fra universiteterne kan bruges uanset hvilket politisk ståsted, man har. At vi i fællesskab kan have tillid til det faglige grundlag, siger miljøminister Lea Wermelin til avisen Danmark.

Venstres fødevarerordfører Erling Bonnesen er oprørt over beslutningen og mener, at det handler om, at Socialdemokratiet nu ensidigt vil kontrollere forskningen på miljøområdet.
- Det var meget sundere at have konkurrence, så vi sikrer, at vi får mest muligt forskning for pengene.Det er stærkt kritisabelt. Socialdemokratiske skygger vil nu lægge sig over området, siger han til avisen Danmark.

I et skriftligt svar til avisen Danmark giver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer udtryk for, at han langt hellere havde set, at den ny regeringen ville bruge de erfaringer, der ligger med konkurrenceudsættelse på området til at videreudvikle og forbedre modellen i stedet for at rulle beslutningen tilbage. 

 

Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier