Nye regler for Guantánamo-retssager
Fangerne på Guantánamo-basen skal i fremtiden kunne dømmes på baggrund af rygter og tilståelser under tvang.

Det amerikanske forsvarsministerium har lagt sidste hånd på den regelsamling, som skal lægge til grund for retsforfølgelsen af de 395 illegale kombatanter, der er indespærret på Guantánamo-basen. Reglerne åbner op for, at dommerne i retssagerne kan tillade beviser, som er baseret på rygter eller tilståelser under tvang.

De nye regler vækker bekymring hos de forsvarere, som skal repræsentere Guantanamo-fanger ved de forestående retssager:

»Faktisk er tingene blevet værre under de nye regler,« forklarer forsvarsadvokat Maj Michael Mori til AP. Han er blevet udpeget af Pentagon til at repræsentere den australske Guantanamo-fange David Hicks.

Tilståelser, der er indhentet under tortur, kan ikke bruges i retssagene. Det kan til gengæld tilståelser, hvor »graden af tvang er betvivlet, hvis de er pålidelige, beviskraftige og brugen af dem er i retfærdighedens tjeneste,« fastslås det i reglerne, der skal godkendes af Kongressen, før de kan tages i brug.

Thomas Hemingway, som er talsmand for Pentagon, regner med, at omkring ti Guantanamo-fanger vil blive retsforfulgt under de nye regler i første omgang, men at omkring 50 til 70 fanger siden vil følge dem.