Nye kosttilskudsregler skal beskytte atleter mod doping
Nye europæiske regler for kosttilskud skal beskytte sportsfolk mod dopingsager. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Fælles europæiske standarder for indholdet i kosttilskud skal gøre det nemmere at undgå dopingsager.

Fælles regler på kosttilskudsområdet skal mindske risikoen for utilsigtet doping fremover.

EU-Kommissionen har givet Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) mandat til at udarbejde fælles standarder om kosttilskud.

Det skal give bedre vilkår for sportsfolk, siger Carina Dalager, seniorkonsulent i erhvervsfonden Dansk Standard, i en pressemeddelelse.

- Kosttilskud udgør en væsentlig risiko, når det handler om uønsket doping, fordi råvarerne kan være forurenede eller indeholde sporstoffer fra ulovlig produktion.

- Ved at lave fælles europæiske standarder på området kan sportsfolk tage kosttilskud med en garanti om, at produkter, der lever op til standarderne, ikke indeholder stoffer, der står på dopinglisten, siger hun.

Standarderne skal - ud over at beskytte sportsudøvere mod utilsigtede dopingsager - også udstikke rammerne for de firmaer, der laver kosttilskud.

Producenterne skal have et grundlag for at undgå doping i deres produkter.

Lande som Italien, Spanien, Frankrig, Rumænien og Cypern har allerede meldt ud, at de ønsker at deltage i arbejdet med at udarbejde standarderne.

Dansk Standard ser meget gerne, at der kommer dansk aftryk på de kommende standarder.

Derfor afholder standardiseringsorganisationen senere i maj et såkaldt kickoffmøde, hvor blandt andre Anti Doping Danmark deltager.

- Hvis Danmark er med fra start, kan vi få en aktiv rolle og sikre vigtige danske fingeraftryk på de europæiske standarder, der kommer til at sætte fremtidens markedskrav inden for antidoping ved indtag af kosttilskud.

- Jeg håber derfor, at danske producenter og organisationer med viden på området vil deltage i arbejdet med udviklingen af standarderne, siger Carina Dalager fra Dansk Standard.

/ritzau/