Nydanske mænd svære at hjælpe for mandecentre
Hvis unge etniske mænd føler sig forfulgt af familien, kan det være svært for mandecetrene at hjælpe Foto: Colourbox
På flere af landets mandecentre har man også fået flere henvendelser fra nydanske mænd, der føler sig truede. Det gør det sværere at hjælpe.

Det er ikke kun Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK), der har oplevet en stigning i henvendelser fra nydanske mænd, der har æresrelaterede konflikter med familien.

Det samme er tilfældet for Mandecenteret i København og i Århus, der dog ikke altid er i stand til at hjælpe de unge mænd.

Dels er målgruppen for centrene mænd, hvor parforholdet er hovedproblemet.

Men selv hvis det handler om eksempelvis arrangerede ægteskaber eller lignende, kan det være svært at hjælpe dem, fortæller Jan Lindell, der er centerleder på Mandecenteret i Købehavn.

- Når de søger hjælp er det oftest fordi de har været truede eller direkte udsat for vold af konens eller kærestens familie, siger han til Newspaq.

Og da centeret ikke har døgnbemanding som mange kvindecentre har, så bliver det sværere at hjælpe dem, forklarer Jan Lindell.

- Så når der er vold inde over skal vi lige have dem forklaret, hvordan livet er her på centeret, siger han og henviser til, at uden døgnbemanding er beskyttelsen af beboerne ikke det samme, som på døgnbemandede centre.

Samme problematik har man haft på Mandecenteret i Århus, fortæller Tove Land, der er rådgiver på centeret, hvor der bor mænd med deres børn.

- Rådgivning kan de få hos os, men beboelse er mere tvivlsomt. Får vi en henvendelse fra en mand, der føler sig forfulgt, kan vi ikke sætte de andre brugere i en situation, hvor de risikerer at opleve noget grimt, når der er børn til stede, siger hun til Newspaq.

Fra Både Århus og København er der derfor stor tilfredshed med, at Kvindekrisecentrene har oprettet en særlig rådgivningsenhed til etniske unge.

Projektleder for rådgivningen for etniske unge, Susanne Fabricius, der hører under LOKK, tror, at de vil modtage endnu flere henvendelser i fremtiden.

- Jeg tror, der kommer mange flere. Ikke fordi problemet er stigende, men fordi de nu ved, hvor de kan henvende sig med deres problemer, siger hun til Newspaq.