DF klar til endnu mere udflytning - også af uddannelser
Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti er klar til at rykke flere statslige arbejdspladser ud af hovedstaden - og står det til partiet, så skal uddannelsespladser flytte med. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Kristian Thulesen Dahl er klar til at rykke statslige job ud af hovedstaden og flytte uddannelsespladser ud af storbyerne.

Et Danmark i bedre balance. Det er målet for Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti - og et af midlerne er endnu mere udflytning af statslige arbejdspladser. Regeringen har anført af Venstre flyttet omkring 6000 job væk fra København i denne valgperiode - men der skal mere til, siger Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Et andet fokusområde er uddannelse. Mindst 10 pct. af Danmarks universitets-uddannelsespladser skal ligge uden for de fire største byer, siger DF-formanden. Målet er i tråd med det, interesseorganisationen Danmark på Vippen tidligere har meldt ud som ambitionsniveau.

- Er der flere statslige arbejdspladser at flytte, uden det for alvor går ud over fagligheden eller serviceniveauet?

- Det tror jeg nok, der er. Der er ingen tvivl om, at hovedparten af de statslige job stadig er i hovedstaden, så selvfølgelig er der mere, der kan gøres, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Venstre og Socialdemokratiet har indtil nu ikke villet love, at de vil fortsætte med egentlige flytningsrunder, hvor flere tusinde eksisterende arbejdspladser flyttes. Men det vil Dansk Folkeparti altså godt.

- Så står det til jer, er det ikke slut med deciderede flytningsrunder?

- Nej, det er det ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Regeringen har flyttet omkring 6000 job. Forestiller du dig, at det skal være i samme størrelsesorden?

- Ja, svarer Kristian Thulesen Dahl velvidende, at han på den måde placerer Dansk Folkeparti som det parti, der vil gå længst i den diskussion.

Statslige arbejdspladser kan dog ikke stå alene, og Kristian Thulesen Dahl advarer imod kun at fokusere på det ene redskab.

Ligesom Socialdemokratiet mener han, at nøglen til et Danmark i bedre balance ligger i en mere decentral uddannelsesstruktur. Noget regeringen også har leveret på ved at etablere 10 nye uddannelsessteder i byer så som Fredericia, Skjern og Holstebro.

Men hvor Venstre og Socialdemokratiet har haft meget fokus på de korte og mellemlange videregående uddannelser, vil Dansk Folkeparti også have universiteterne til at sprede sig. Ifølge interesseorganisationen Danmark på Vippen ligger 95 procent af universiteternes uddannelsespladser i år i de fire største byer. For mange, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Vi kunne forpligtige dem til at lægge en plan over de næste fem år, hvor de flytter en vis procentdel af de udbudte uddannelser væk fra de store byer. Det kan da ikke være så svært, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

- Det ku' man gøre, eller det ska' man gøre?

- Det skal man gøre! Det er næste bølge.

- Hvor stor en procentdel af uddannelsespladserne skal flyttes?

- Danmarks på Vippens anbefaling er, at mindst 10 procent skal ligge uden for de fire største byer, og den målsætning vil jeg gerne gøre til min, svarer Kristian Thulesen Dahl og fortæller samtidig, at han mener, at halvdelen af uddannelsespladserne på landets erhvervsakademier og professionshøjskoler skal placeres væk fra de største byer.

De ligger i dag på henholdsvis 70 og 65 procent.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man vokser op i det her samfund, og så tror man, at man skal ind til en stor by for at blive til noget. Det er jo helt godnat. Og når man først er kommet der, så ved vi bare, at det er svært at få folk tilbage.

- Er det ikke meget naturligt, at unge mennesker søger mod de store byer? Har du ikke også selv gjort det?

- Jo jo, jeg har jo studeret i Aalborg. Men jeg flyttede med det samme tilbage demonstrativt.

De erhvervsdrivende i landdistrikterne er et andet fokusområde for Kristian Thulesen Dahl. De skal have bedre lånemuligheder, og det skal staten sikre dem.

- Jeg har sager på mit skrivebord, hvor vi har velfungerende virksomheder med overskud, der ikke kan få omlagt deres realkreditlån, fordi de ligger i nogle bygninger, der ikke ligger på alfarvej. Samtidig får de at vide, at de godt kan få lånet, hvis de er villige til at flytte til en større by. Det er jo en absurditet, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter.

- Vi bliver nødt til at finde en eller anden model, hvor man fra statens side siger til bankerne og realkreditinstitutterne, at der tager vi en del af risikoen ved lånene, så bankerne igen tør give lån til de her mennesker.

- Du sætter jo markedskræfterne ud af spil. Lugter det ikke af statsbank?

- Det er ikke en statsbank. Bankerne skal også selv kunne miste penge, de skal selv have hånden på kogepladen, men staten skal tage noget af risikoen væk, og der skal vi finde balancen. Altså hvor megen risiko skal staten tage for, at det kan lade sig gøre, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

DF har mange bud på, hvordan landet uden for hovedstaden kan løftes. Men partiet er før blevet kritiseret for, at deres ideer ikke altid bliver til virkelighed. Kristian Thulesen Dahl slår dog fast, at Lars Løkke Rasmussen kommer til at skulle forholde sig til forslagene, hvis blå blok vinder valget, og Dansk Folkeparti kommer i regering.

- Hvis vi kommer i en position efter et valg, hvor vi får mulighed for at skulle lave regeringsgrundlag, vil den her dagsorden også være afspejlet i et regeringsgrundlag, siger Kristian Thulesen Dahl uden at konkretisere, hvad ?afspejlet? betyder.

- I fik et rigtig godt valg i landdistrikterne ved sidste valg, forsøger I ikke bare at holde på jeres vælgere?

- Tidligere på ugen cyklede jeg med psykisk skadede veteraner fra Frederikshavn til Aalborg, og da jeg kom til Aalborg, spurgte en journalist mig, om det ikke bare var et valgkampsstunt. Hvis det er valgkampstunt, så laver jeg dem hele tiden.

- Gør du ikke også det?

- Politikere skal vel fortælle, hvad de mener, og så håber vi selvfølgelig at få opbakning til det, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier
via Listen To News