Ny turkmensk diktator i støbeskeen
Den nye leder i Turkmenistan lover valg efter diktatoren Niyazovs død tirsdag. Men intet tyder på, at Turkmenistan er på vej væk fra diktaturet.

Mens alle tv-kanaler i Turkmenistan sender sørgeudsendelser efter præsident Saparmurat Niyazovs død tirsdag, er opgøret om magten i fuld gang i kulisserne.

Niyazov regerede som enevældig diktator i det gas-rige ørkenland, og i 1999 blev han udnævnt til præsident for livet. Men livet sluttede brat tirsdag, og Niyazov nåede ikke at pege på sin efterfølger.

Ifølge den turkmenske forfatning er det parlamentets talsmand, der overtager magten i sådan en situation. Men få timer efter offentliggørelsen af Niyazovs død, blev talsmanden sigtet for en række uspecificerede forbrydelser, og i stedet udnævnte det nationale sikkerhedsråd vicepræsident Kurbanguly Berdymukhamedov til fungerende præsident.

»Der vil blive afholdt præsidentvalg på den demokratiske vis, som vor store leder satte i søen,« lød den foruroligende besked fredag fra den fungerende præsident, skriver CNN.

På nationalt tv lovede Berdymukhamedov desuden, »at gå i fodsporene på Turkmenbashi«, skriver BBC. »Turkmenbashi« betyder »alle turkmeneres fader« og var Niyazovs kælenavn.

Situationen i Turkmenistan følges tæt af det internationale samfund. Landet grænser op til blandt andet Iran og Afghanistan, og Europa er dybt afhængig af de turkmenske gasleverancer.