Ny test: Hvor neandertal er du?
En simpel dna-test kan vise, hvor stor en del af dine gener, der stammer fra neandertalerne. Foto: AP/American Museum of Natural History / POLFOTO
Nyudviklet metode kan vise, hvor meget neandertal der stadig lever i vores krop.

Har du af og til overvejet, om en af dine venner er 'the missing link'?

Nu er en enkelt spytklat nok til at finde ud af, hvorvidt du er en, to, tre eller fire procent neandertal. Det skriver netstedet videnskab.dk.

Allerede i 2010 slog forskere fast, at alle mennesker med europæisk eller asiatisk afstemning har mellem én og fire procent af sine gener fra neandertalerne.

Det skyldes, at de første mennesker havde sex med neandertaler. Det fordomsfri og frisindede samleje formodes at have foregået i Mellemøsten for mellem 80.000 og 50.000 år siden.

Forskere har udviklet en ny metode, der gør, at man blot med en simpel dna-test - for eksempel en spytklat - kan finde ud af hvor stor en del af ens gener, der stammer fra neandertalerne.

Men betyder det, at folk, der har meget neandertal-dna i deres krop, minder mere om vores abe-agtige forfader?

"Det er de jo per definition. Men der er ingen grund til at tro, at du vil kunne se det på dem. Så meget forskel er der ikke i, hvor meget af neandertalernes dna vi har. Den store forskel på neandertalere og os er opsamlet siden, vores arter gik hver sin vej. Det er stadig den, der dominerer, i forhold til den smule gener, vi siden har udvekslet," siger Thomas Mailund, lektor i bioinformatik ved Aarhus Universitet, til videnskab.dk.

Kilde: videnskab.dk