Ny superasfalt kommer til Odense

Danmark

En ny type asfalt dæmper støjen fra biler så meget, at det svarer til en halvering af trafikken. Nu får borgerne i Odense en sending.

Den kan gøre støjen fra bilerne til en sagte hvislen.

Erfaringer med en ny type dansk superasfalt er så gode, at Vejdirektoratet vil lægge det ud på flere strækninger i Danmark.

I januar kommer turen i første omgang til fem kilometer motorvej rundt om Odense, som dermed gør livet lidt mere lydløst for de odenseanere, der bor nær vejen.

»Asfalten virker ret effektivt, og vi fortsætter med at lægge den ud på andre strækninger i Danmark,« siger Peter Andersen, der er fagkoordinator i Vejdirektoratet.

Han kan dog endnu ikke oplyse hvilke byer, der får glæde af asfalten, men den er allerede blevet testet på strækninger ved Herning og Solrød.

Idéen bag asfalten er lidt af en balancegang, forklarer seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet:

»Bilernes dæk laver støj, når de kører hen over en ru overflade. Så den skal vi gøre flad og jævn. Men samtidig skal vi også sørge for, at der er huller i asfalten, så den kan opsuge lyden fra dækkene.«

Danmark er sammen med Holland et af de førende lande inden for asfaltforskning. Den nye superasfalt koster ifølge Vejdirektoratet nogenlunde det samme som almindelig asfalt.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand