BANKPAKKE IV

Ny pakke holder hånden under bankerne

Raske banker får en større gulerod stillet i udsigt, hvis de overtager en bank truet af krak. Win-win for Danmark, siger ministeren.
Brian Mikkelsen kunne med et bredt flertal i ryggen præsentere en ny bankpakke.
Brian Mikkelsen kunne med et bredt flertal i ryggen præsentere en ny bankpakke. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

De sunde skal tage sig af de syge.

Det er målet for de danske banker i et nyt bredt forlig mellem samtlige af Folketingets partier på nær Enhedslisten.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kunne over for en flok journalister præsentere indholdet for den såkaldte Bankpakke 4.

"Vi lægger penge ind, som vi alligevel ville have tabt, så vi kan få sunde banker til at overtage de usunde før de krakker," siger Brian Mikkelsen ifølge TV2 News.

Skatteborgernes penge skydes ind i de røde tal hos nødlidende banker, som en garanti, så de store banker vil overtage hele banken. Samtidig vil statens skraldespandselskab overtage de aller dårligste lån. Målet er, at færre banker krakker.

"Hver gang en bank krakker, går det udover kunder og de ansatte. Så det her en en win-win for virksomhederne og for hele Danmark," siger økonomi- og erhvervsministeren.

Men det er ikke gratis, når skatteborgerne skal tage skraldet for de store banker, når de vil overtage. Derfor fastslår Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov, at staten skal have renter for sine investeringer.

"Statskassen er ikke åben, så bankerne skal betale renter af de gevinster, som sunde banker får ved at overtage usunde banker," siger Morten Bødskov og understreger, bolden nu er på de sunde bankers banehalvdel.

Desuden skal et udvalg undersøge, hvilke banker der er vigtigst for stabiliteten af dansk økonomi. Formålet er, at staten skal sikre de største banker fra at krakke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.