Ny olieuddannelse kritiseres for at være uetisk

På Københavns Universitet vil studerende kunne specialisere sig i olie- og gaskemi, men det møder kritik.

Studerende på Københavns Universitet vil fremover kunne blive klogere på metoder til at øge mængden af olie, der kan pumpes op af et givent oliefelt.

Det er et af elementerne på en ny uddannelse, hvor de studerende specialiserer sig i olie- og gaskemi i løbet af deres bachelor på Kemisk Institut på universitetet.

Men uddannelsen møder kritik fra flere sider, skriver Information.

En af kritikerne er klimanetværket Ansvarlig Fremtid.

- Københavns Universitet ønsker at fremstå som et klimavenligt universitet. Med dette tiltag går universitetet i den totalt modsatte retning. Signalpolitisk er det et kæmpe selvmål, siger netværkets talsperson, Thomas Meinert Larsen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring, til avisen.

- En stor del af den olie i verden, som industrien allerede råder over og forventer at kunne pumpe op og sælge med fortjeneste, skal blive i undergrunden, hvis vi vil leve op til målsætningen om, at den globale opvarmning skal holdes under to grader. Derfor nytter det jo ikke noget at lære unge mennesker, hvordan man pumper endnu mere op, end vi kan i dag, siger han videre.

Med uddannelsen håber Københavns Universitet at kunne tiltrække midler fra olieindustrien til forskning.

Men det er en helt forkert vej at gå i en tid, hvor verden forsøger at reducere den globale udledning af drivhusgasser, mener også Jonas Niemann, der er kandidatstuderende ved Kemisk Institut og tidligere formand for fagrådet ved instituttet.

- Kunne man forestille sig, at Kemisk Institut ville indgå et samarbejde med våbenindustrien om kemiske våben? Det er en barsk sammenligning, men vi ved, at klimaforandringerne vil medføre enorme menneskelige lidelser, så jeg mener ikke, der er så stor forskel, siger Niemann, der også er formand for SF København, til Information.

Professor i kemi Theis Ivan Sølling skal lede den kommende specialisering i olie- og gaskemi. Han mener ikke, at Københavns Universitet har problemer med etikken.

Tværtimod giver uddannelsen god mening fra et miljømæssigt perspektiv, da alternativet er at udvinde mere ukonventionelle ressourcer såsom skifergas og tjæresand.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.