Ny natursti skal give sundere børn
Sundhed ? Odenses skolebørn skal dyrke mere motion. Derfor etablerer Odense Kommune nu en natursti mellem byens 37 skoler, så børnene får lettere adgang til de grønne områder

Børn skal røre sig mindst en time om dagen. Men med nedslidte legepladser og trafikerede veje, kan det ofte være svært at drive børnene ud i det blå.
Derfor etablerer Odense Kommune nu et stisystem mellem byens 37 skoler, så børnene får lettere adgang til Odenses grønne oaser.
By- og Kulturforvaltningen besluttede i sidste uge at afsætte i alt 250.000 kroner til etablering af et stisystem, der hovedsageligt skal sno sig gennem de allerede eksisterende grønne arealer i centrum.
Pengene skal gå til den første ud af cirka 35 stier, der skal skal forbinde Munkebjergskolen med Kragsbjergskolen.
Projektgruppen forventer, at Rute 8 ? som stien også kaldes, fordi den snor sig som et ottetal ? vil ligge klar til de livlige børnefødder i sommeren 2007
»Formålet er at få børnene til at røre sig mere i hverdagen. Især de foreningsløse børn, der ikke dyrker sport i fritiden. Ved hver rute vil der være nogle aktivitetspladser, hvor børnene kan udfordre sig selv. Det kan være en balancebom, en tovbane, en jordhøj eller et vandhul, som børnene kan springe over. Altså en slags tarzanbane,« forklarer projektlederen af motionsruterne, Troels Andersen.
Samtlige 35 stier, der skal forbinde byens 37 skoler, vil dog først stå klar om 10-15 år.
»Det tager tid at etablere så mange nye stier og ruter. Også selvom vi benytter os af mange af de nuværende stisystemer. Det første projekt mellem Munkebjergskolen og Kragsbjerskolen skal altså ses som et pilotprojekt,« forklarer Troels Andersen fra Odense Kommune.

Børn udstyres med GPS

Kommunen har allieret sig med en forsker fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, som skal undersøge børnenes motionsvaner.
I løbet af foråret vil han udstyre 15-20 børn med en GPS, så han kan se, hvor og hvornår børnene rører sig og hvilke attraktioner, der er mest populære.
»GPS en bliver placeret i en hoftetaske. GPS en udsender et signal, der fortæller, hvor børnene er henne, hvor hurtigt de bevæger sig, og hvad tid på dagen de gør det,« forklarer adjunkt Jens Troelsen.
Han har endnu ikke udvalgt forsøgsbørnene , men regner med, at det vil være børn fra en af de to udvalgte skolers SFO ere.
»For at få et repræsentativt forskningsresultat, vil der være en ligelig fordeling mellem drenge og piger. Børnene vil også have forskelligt BMI (Body Mass Index, der kan måle fedtprocenten i kroppen, red.) og forskellige aldre,« forklarer Jens Troelsen.
Forskningsresultatet skal bruges til at finde ud af, hvor meget energi børnene forbrænder ved de forskellige aktivitetssteder.
»Men vi vil også se, om forskningsmetoden kan bruges hos andre aldersgrupper. For eksempel hos de ældre, der også har behov for at røre sig lidt mere i hverdagen,« siger Jens Troelsen.
Det er første gang i Danmark, at man undersøger menneskers motionsvaner med GPS-udstyr.

Fire underprojekter

Pengene til motionsruterne kommer hovedsageligt fra EU-projektet MOCUBA.
Odense blev i 2006 udvalgt som MOCUBA-by sammen med syv andre byer i Europa. Det overordnede mål for MOCUBA er at udvikle og fremme en miljørigtig trafikkultur i den baltiske region efter østlandenes optagelse i EU.
For Odenses vedkommende indeholder projektet fire underprojekter.
Det første er de føromtalte Rute 8 stier, der skal fremme børns motionsvaner. Det andet er at fremme cykelturismen i Odense og på Fyn.
Det tredje projekt er at få flere indvandrere til at hoppe op på cyklen.
Fjerde og sidste projekt er at reducere færdselsuheld i trafikken med sorte bokse.
EU finansierer projekterne med godt en million kroner. De resterende penge kommer fra Odense kommune (980.000 kroner) og eksterne projektpartnere (472.000 kroner).