Fra troværdig til flop: Danskerne giver politikerne karakterer
Pernille Skipper (Ø) bedømmes som den mest karismatiske partiformand, mens Anders Samuelsen (LA) får hug af vælgerne. Pressefoto: Enhedslisten (tv) og Udenrigsministeriet/ Ulrik Jantzen (th)
I en ny måling er det særligt partiledere fra rød blok, der får topkarakterer fra vælgerne, når de skal vurdere, hvem der er mest troværdige og bedst til at tiltrække nye vælgere.

Mette Frederiksen får toppoint for hendes troværdighed, mens Enhedslistens Pernille Skipper scorer højest på karisma-skalaen.

Det viser en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har udført for A4 Nu.

Her er 1058 danskere blevet bedt om at give landets partiledere karakterer efter, hvor troværdige de er, og hvem der er mest fagligt kompetent.

Samtidig er vælgerne også blevet bedt om at bedømme partiledernes karisma og deres evne til at tiltrække nye vælgere.

Efter Mette Frederiksen følger Pia Olsen Dyhr (SF) og Enhedslistens Pernille Skipper på spørgsmålet om, hvilke partiledere, der er mest troværdige.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen indtager en fjerdeplads på troværdigheds-listen, og det er overraskende, mener politisk kommentator, Rasmus Jønsson.

- Lars Løkke har jo i lang tid halet gevaldigt efter i troværdighedsmålingerne, og mange har peget på, at det var hans møgsager, der ville ende med at koste blå blok dyrt til valget. Derfor må han også være usædvanligt godt tilfreds med de her tal, siger Rasmus Jønsson.

Enhedslistens Pernille Skipper er en af de partiledere, der konsekvent placerer sig i toppen af den nye måling.

Hun bliver vurderet til at være den partileder med mest karisma, mens vælgerne belønner hende med sølvmedaljer for hendes evne til at lokke nye vælgere ind i folden.

- Pernille Skippers popularitet bunder blandt andet i, at hun er lykkedes med løfte arven som Enhedslistens frontfigur efter Johanne Schmidt-Nielsens afgang uden de store problemer, siger Rasmus Jønsson.

I den tunge ende af målingen ligger særligt lederne fra nye partier som Stram Kurs, partiet Klaus Riskær Pedersen og Nye Borgerlige.

Af de mere erfarne partiledere er det især Alternativets Uffe Elbæk og Liberal Alliances Anders Samuelsen, der begge fik strålende resultater ved sidste valg i 2015, som får drøje hug i den nye måling.

Således ligger Uffe Elbæk på en ottendeplads over de partiledere, som vælgerne finder mest troværdig, mens Anders Samuelsen indtager en tiendeplads.

Da Anders Samuelsen i 2016 indtog udenrigsminister-posten, sagde han i et interview med Berlingske, at "han satte sig som den måske mest kompetente i ministerstolen".

I den nye måling kommer Liberal Alliances formand dog kun ind på en samlet ottendeplads på listen over de partiledere, som vælgerne vurderer til at være mest fagligt kompetente.

- Netop jobbet som udenrigsminister er jo ellers en post, der kan give politisk tyngde som partileder. Men den effekt har Anders Samuelsen tilsyneladende ikke nydt godt af, siger Rasmus Jønsson.

- Og så er Danmark måske heller ikke det land, hvor man skal starte med at udråbe sig selv som den bedste. Det kan godt være, at man skal lade andre om det, tilføjer han.

A4 Nu har forsøgt at få en kommentar fra Anders Samuelsen, men han har ikke ønsket at kommentere målingen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta om undersøgelsen

I undersøgelsen, som Wilke har foretaget for A4 Nu, er 1058 adspurgte blevet bedt om at give lederne af landets partier karakterer på en skala fra 1 til 5 på en række parametre, hvor 1 er dårligst og 5 er bedst. 

Undersøgelsen er gennemført i uge 18 og 19. 

De parametre, vi beskriver i artiklen er: troværdighed, karisma, faglig kompetence, samt evne til at tiltrække nye vælgere

Listen er opgjort efter, hvor mange pct. af de adspurgte, der har givet karakteren 4 eller 5. 

 

A4 Nu
via Listen To News