Ny kæmpedinosaurus fundet af snedker

En møbelsnedker fra Pensylvania i USA er blevet en berømthed, efter han har fundet fossilerne fra en helt ny art dinosaur. Bæstet var en bodybuilder og havde 800 tænder.

»Det har været en af de største og mest robuste næb-dinosaurer, der har levet. Den var et monster.«

Sådan siger en begejstret palæontolog fra USA. Terry Gates fra University of Utah har grund til at være glad.

I går kunne han nemlig præsentere omverden for en ny dinosaurer-art, der havde en kæmpeflab med 800 tænder. Det var faktisk en beskeden møbelsnedker fra Pennesylvania, Duncan Everhart, der for fem år siden snublede over et kranium i jorden ved nationalparken Grand Staircase-Escalante National Monument. Det førte til videre udgravninger af fossilet af Gates.

Først efter flere års studier har palæontologerne med sikkerhed kunnet konstatere, at de faldt over en art, der indtil nu var ukendt.

Planter blev fræset

Dinosauren er blevet døbt Gryposaurus monumentensis, og den levede på jorden for 75 millioner år siden. Den var 10 meter lang og havde 300 tænder i munden – og 500 mere liggende parat i kæberne, som hurtigt kunne erstatte ødelagte tænder.

Monumentensis har dog nok ikke sat skræk i livet på sine medskabninger, for dinosauren var faktisk planteæder. Men den er nok en af de mest besynderlige planteædende dinosaurer endnu set. Som Terry Gates udtrykker det:

»Med dens robuste kæber havde ingen planter en chance mod G. monumentensis.«

En anden palæontolog, Scott Sampson fra Utah Museum of Natural History, understeger også dyrets massive kranium og skelet og kalder dinoen for »næb-dinosaurernes Arnold Schwarzenegger.« Dyret har med andre ord øjensynligt kunne fræse sig gennem træer og planter som en anden motorsav.

Vindue til dinoverden

En anden slags Gryposaurus-art blev fundet i samme område i 1913. Faktisk er den nye Arnold kun den seneste af en række nye dinosaur-arter fundet i nationalparken for nylig – blandt andet nye arter af kødædere som velociraporer og tyranosaurus.

»Det er et helt nyt og ekstremt vigtigt vindue ind til dinosaurernes verden. Hver gang vi finder en ny art, finder vi ud af mere om den store sammenhæng i et økosystem, der har været forsvundet i evigheder, og som først nu kommer under videnskabelig granskning,« siger Sampson.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.