Ny hemmelig ubådsjagt afsløret i Sverige
Det var dette billede fra den 19. oktober sidste år, som ifølge det svenskle forsvar viste en fremmed ubåd i Stockholms skærgård. Foto: /free
Bare en uge efter, at Sverige indstillede den største ubådsjagt i nyere tid, så måtte forsvaret i gang igen.

Præcis en uge efter, at Sveriges forsvar i efteråret havde afsluttet en massiv ubådsjagt i Stockholms skærgård, blev der indledt en ny, hidtil hemmeligholdt indsats, skriver avisen Dagens Nyheter (DN). De svenske forsvar bekræfter oplysningerne.

Den ny sag handler om mistænkt fremmed virksomhed helt inde ved indsejlingen til Stockholm, og DN skriver, at det var observationer fra en privatperson, der udløste en hurtig militær indsats både til søs og på land. Blandt andet blev en korvet taget i brug.

- Oplysningerne i DN er korrekte. Denne begivenhed er klassificeret som en mulig ubåd, siger det svenske forsvars pressechef, Philip Simon.

- At vi valgte at se nærmere på denne observation skyldtes dels, at personen, der meldte episoden, var troværdig, dels at vi både har fartøjer og landstyrker i nærheden. Det betød, at vi hurtigt var på plads. Men alligevel gav det ikke noget resultat, siger Simon.

Den person, der så den mistænkte ubåd, tog samtidig et fotografi. Observationen og fotografiet blev taget meget alvorligt, og allerede i løbet af en time blev der indledt en særlig indsats.

Ifølge DN's kilder havde den privatperson, der alarmerede forsvaret selv lang militær erfaring, og det, han noterede sig 31. oktober, var noget, som han opfattede som et ubådstårn.

Den mistænkte ubåd bevægede sig i den store sejlrende ind mod Stockholm. Ubådstårnet kunne ses i nærheden af Stora Höggarn, der ligger mellem Lidingö og Nacka. Det er her personen skal have taget billedet.

I forbindelse med ubådsjagten tidligere i oktober offentliggjorde det svenske forsvar et fotografi, der var noget uskarpt og utydeligt. Det nye billede er angiveligt af langt højere kvalitet.

Men ifølge Philip indkom der ikke flere observationer, selv om der er meget søtrafik og bevægelse i området.

/ritzau/TT