Ny GPS viser huse, statuer og træer

Danmark
Hvis du bøvler med at finde vej i København eller Århus, kan en ny GPS vise facaden på Magasin eller indgangen til Botanisk Have, mens du kører forbi. Samtidig vil kortene kunne oplyse om museer, bustider og venner i nærheden.

Inden længe vil din GPS ikke blot vise gader og stræder tegnet med streger; den vil vise billeder af omgivelserne som var det tv-billeder, der bliver filmet, mens du kører.

Nye kort viser facaderne på de huse, du kører forbi, og tredimensionelle fotos af statuer, træer og andet i bybilledet omkring dig.

I løbet af i år vil den største producent af GPS-kort, BlomInfo, lancere nogle kort, der viser husenes facader. Bygninger kan ses forfra, bagfra og fra begge sider – samt oppefra.

»Det er fint nok med vejnavne. Men hvis du er et fremmed sted, kan du måske pludselig genkenede den høje bygning, som vises på kortet,« fortæller direktør for produktsalg i BlomInfo, Bo Overgaard.

Hvor er vennerne?

De nye kort består af billeder af de fleste danske byer lige fra Århus til Esbjerg over Vejle, Middelfart og Odense og til det meste af hovedstadsregionen, og kortene bliver også lavet til flere end 20 lande i Europa.

GPS en vil også kunne give informationer om et trafikuheld, bilkø eller vejarbejde, og kortene kan også bruges til mobiltelefoner.

Næste skridt kan blive, at kortet viser, hvor dine venner befinder sig i byen, og går du rundt med en GPS i hånden, kan den fortælle klokkeslettet for næste busafgang.

Få besked om kunst

»Hvis du er til Kulturnatten i København og kommer gående ned ad Kompagnistræde, kan du få at vide, at her er et galleri åbent eller en lille teaterforestilling, som du måske ikke havde opdaget,« siger markedschef Jesper Rye Rasmussen fra BlomInfo.

Da BlomInfo har kort over cirka 900 byer i hele Europa, kan de tredimensionelle kort også bruges til at tjekke omgivelserne ved hotellet i Barcelona eller tjekke en hyggelig gade i Paris.

Hvis du fortæller din GPS, at du interesserer dig for moderne kunst, kan du få besked om hvor, der er en spændende udstilling, og hvornår museet har åbent.

De ekstra informationer afhænger af, hvilke services den enkelte abonnerer på.

BlomInfo vurderer, at de tredimensionelle kort kommer til at ligge på samme prisniveau som de dyreste GPS er i dag – det vil sige omkring 4.000 kroner – og kan højst sandsynligt ligge under juletræet til december.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet