Ny forvirring om Castros helbred
Fidel Castros tilstand er meget dårlig efter tre fejlslagne tarmoperationer, skriver spansk avis. Spansk læge afviser rygterne.

Af Michael S. Lund og Nis Kielgast

micu@dny.dk

@BRØD:Er Cubas præsident, Fidel Castro, i bedring, eller er han døende? Forvirringen og hemmelighedskræmmeriet omkring den cubanske leders helbred nåede et højere plan i går, efter den spanske avis El Pais på baggrund af anonyme kilder gav en meget detaljeret beskrivelse af Castros sygdom.

Ifølge avisen er den cubanske leders helbred forværret voldsomt efter tre store maveoperationer, og han skulle angiveligt leve af sondemad. Men senere på dagen blev oplysningerne på vævende vis dementeret af den spanske læge José Luis Garcia Sabrido, der i december undersøgte præsidenten i Cuba.

»En alvorlig infektion i tyktarmen, mindst tre fejlslagne operationer og forskellige komplikationer har efterladt den cubanske diktator, Fidel Castro, med en meget dyster prognose,« skriver El Pais på baggrund af anonyme kilder fra Maranon-hospitalet i Madrid, hvor Sabrido arbejder.

Afviser kræftpåstande

Der har været spekuleret i, om Fidel Castro lider af kræft, men den påstand afviste José Luis Garcia Sabrido efter at have undersøgt Castro i december, og i går ville han ikke bekræfte oplysningerne om de tre maveoperationer.

CNN mødte Sabrido på hospitalet i Madrid og viste ham El Pais’ avisartikel, men han afviste over for tv-stationen, at Castro skulle være mere syg end i sidste måned.

»Enhver udtalelse, der ikke kommer direkte fra Castros lægestab, er grundløs,« siger lægen til CNN.

Ifølge Reuters er der dog noget om snakken. Nyhedsbureauet citerede mandag en anonym diplomat for at sige, at Castro måtte på operationsbordet hele syv gange på en enkelt dag i december, blandt andet fordi der var gået betændelse i stingene efter en tidligere operation.

Det cubanske regime har længe fastholdt, at Fidel Castro får det bedre og bedre og blot er ved at komme sig efter sin tarmoperation. Hans lillebror, Raul Castro, har ledet landet, siden Fidel blev syg i juli.