Ifølge Berlingske, så er kaffe noget af det sundeste. Avisen påstår det ikke selv, mens journalisten skænker endnu en kop kaffe fra kanden, men de har interviewet læge og aldringsforsker på Københavns Universitet, Morten Scheibye-Knudsen.
Han udtaler, at der er stærk evidens for, at kaffe i høj grad er sundt og sænker risikoen for en lang række aldersrelaterede sygdomme. Og han drikker derfor selv meget kaffe hver dag.
Der er dog et lille men, inden man kaster sig over bønnerne:
Hvis man er gravid skal man undgå store mængder – og naturligvis også, hvis man sover dårligt. Så skal man ikke indtage kaffe tæt på sengetiden. Og én ting mere:
Som det fremgår af en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, kan stempel-, koge- og espressokaffe øge risikoen for forhøjet kolesterol.
- Det er rigtigt, at nogle studier har vist den effekt. Men når man ser på, hvornår folk dør, er der ikke forskel på, hvilken type kaffe man drikker. De forskellige typer kaffe er generelt ikke særligt velundersøgte, siger han til avisen, men konstaterer dog, at hvis man er en ældre person, der er i risiko for at få forhøjet kolesterol, bør denne nok holde sig til filterkaffe.
- Det ser ud, som om filterkaffe ikke indeholder det molekyle, der er i de andre kaffetyper, som kan øge kolesteroltallet. Men hvis man er sund og rask, behøver man ikke at gå op i det, siger Morten Scheibye-Knudsen, og fortæller videre, at det samme gælder Nescafé og andre instant coffee-produkter.
Nu det sunde
Berlingske nævner alle de positive ting ved den sorte drik og citerer diverse undersøgelser og forskninger.
Konklusionerne er:
* Kræft: Det ser ud til, at et kaffeindtag på tre til fire kopper om dagen sænker den samlede kræftrisiko og risikoen for kræft i lever, mundhule og svælg, tyktarm, endetarm og livmoder.
* Hjerte-kar-sygdomme: Filterkaffe kan reducere risikoen for blodprop og hjerneblødning med godt 10 procent. Den laveste risiko ses ved tre til fem kopper dagligt.
* Type 2-diabetes: Indtag af tre til fire kopper koffeinfri eller koffeinholdig kaffe nedsætter risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 25 procent eller mere. For hver ekstra kop, der drikkes – op til seks til otte kopper om dagen – ses en 5-10 procent lavere relativ risiko for sygdommen.
*Kognitive sygdomme: Der er en overbevisende beskyttende sammenhæng mellem kaffe og Parkinsons sygdom svarende til en reduktion i risikoen på 25 procent. En del studier peger også på, at moderat kaffeindtag kan beskytte mod selvmord og depression og mindske risikoen for udvikling af Alzheimers sygdom.