Administration 

Ny FN rapport: Global sult stiger fortsat

PRM / Ny FN rapport: Global sult stiger fortsat

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra WFP - FN's Fødevareprogram

Rom/København- Nye opgørelser viser, at antallet af sultne mennesker i verden fortsætter med at stige og er nu nået op på 821 millioner i 2017 eller hvad der svarer til ét ud af ni mennesker, ifølge rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2018, som er blevet lanceret i dag. Begrænsede fremskridt ses også i forhold til at tackle de mange former for fejlernæring, fra væksthæmning hos børn til fedme hos voksne, hvilket bringer flere hundrede millioner menneskers helbred i fare.

Antallet af sultne er steget gennem de seneste tre år og er vendt tilbage til de samme niveauer, som for ti år siden. Denne fortsatte tilbagegang sender en klar advarsel om, at der skal gøres mere hurtigst muligt, hvis det globale verdensmål Stop Sult skal indfries inden 2030.

Situationen forværres i Sydamerika fog i de fleste regioner i Afrika, alt imens den faldende tendens til underernæring, der ellers karakteriserer Asien, ser ud til at blive betydeligt bremset.

Den årlige FN rapport fastslår, at klimavariationer påvirker nedbørsmønstrene og landbrugssæsoner, og klimaekstremer såsom tørke og oversvømmelser, er blandt de vigtigste årsager til stigningen i sult sammen med konflikt og økonomisk nedgang.

"De alarmerende tegn på stigende fødevareusikkerhed samt høje niveauer af forskellige former for fejlernæring er en klar advarsel om, at der er et stort arbejde, der skal gøres for at sikre, at vi 'ikke lader nogen tilbage' på vejen mod at indfri de globale mål om fødevaresikkerhed og forbedret ernæring," advarer FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD), FN's Børnefond (UNICEF), FN's World Food Programme (WFP) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i deres fælles forord til rapporten.

"Hvis vi skal opnå en verden uden sult og fejlernæring i alle dens former inden 2030, er det afgørende, at vi accelererer og øger vores indsats for at styrke modstandsdygtigheden og tilpasningskapaciteten indenfor fødevaresystemer samt menneskers mulighed for at forsørge sig selv som reaktion på klimavariationer og -ekstremer", siger FN lederne.

Effekten af klimavariationer og klimaekstremer på sult

Forandringer i klimaet underminerer allerede produktionen af vigtige afgrøder såsom hvede, ris og majs i tropiske og tempererede regioner og uden klima modstandsdygtighed forventes dette af forværres, efterhånden som temperaturene stiger og bliver mere ekstreme.

Analysen i rapporten viser, at forekomsten og antallet af underernærede mennesker har tendens til at være højere i lande, der er meget udsat for ekstremt klima. Underernæringen er igen højere, når eksponeringen overfor klimaekstremer er sammenholdt med en stor del af befolkningen, som er afhængige af landbrug, som er yderst følsomme over for nedbør og temperaturvariationer.

Afvigelser i temperaturen i landbrug med dyrkningsarealer var fortsat højere end det langsigtede gennemsnit i årene 2011-2016. Dette har resulteret i hyppigere perioder med ekstrem varme de seneste fem år. Nedbørssæsonen ændrer sig også, såsom sen eller tidlig start på regntiderne og den uensartede fordeling af nedbør i en sæson.

Skadevirkningen på landbrugsproduktionen bidrager til mangler i fødevaretilgængeligheden med en dominoeffekt, som forårsager stigninger i fødevarepriser og indkomsttab, der reducerer menneskers adgang til fødevarer.

Langsomt fremskridt med at udrydde alle former for fejlernæring

Fremskridt med at reducere væksthæmning hos børn har været utilstrækkelige, siger rapporten. I 2017 var næsten 151 millioner børn under 5 år er for lave i forhold til deres alder på grund af fejlernæring sammenlignet med 165 millioner børn i 2012. Globalt udgør Afrika og Asien henholdsvis 39 procent og 55 procent af alle væksthæmmede børn.

Udbredelsen af udmagring hos børn er fortsat ekstrem høj i Asien, hvor næsten et ud af 10 børn under 5 år vejer for lidt i forhold til deres højde, sammenlignet med kun ét ud af 100 i Latinamerika og Caribien.

Rapporten beskriver det som "skamfuldt", at en ud af tre kvinder i den reproduktive alder globalt set lider af anæmi, hvilket har betydelige sundheds- og udviklingsmæssige konsekvenser for både kvinder og deres børn. Ingen region har vist nedgang i forekomsten af anæmi blandt kvinder i den reproduktive alder, og forekomsten i Afrika og Asien er næsten tre gange højere end i Nordamerika.

Niveauet på eksklusiv amning i Afrika og Asien er 1,5 gange så højt som i Nordamerika, hvor kun 26 procent af alle spædbørn under seks måneder udelukkende får modermælk.

Den anden side af sult: fedme stiger

Fedme hos voksne forværres og mere end en ud af otte voksne i verden er overvægtige. Problemet er mest udbredt i Nordamerika, men Afrika og Asien oplever også en stigende tendens, viser rapporten.

Underernæring og fedme eksisterer samtidigt i mange lande og kan endda nogle gange ses inden for samme husstand. Begrænset adgang til næringsholdig mad på grund af den højere pris, den stress, der opstår når man skal leve med fødevareusikkerhed samt fysiologiske tilpasninger til manglen på fødevarer er en medvirkende forklaring på, hvorfor fødevareusikre familier kan have en højere risiko for at lide af overvægt og fedme.

Opfordring til handling

Rapporten efterlyser implementering og opskalering af indsatser, som skal sigte mod at sikre afgang til nærende fødevarer og bryde den nedarvede cirkel af fejlernæring. Politikker skal tage særligt hensyn til de grupper, der er mest sårbare over for de skadelige konsekvenser af dårlig adgang til fødevarer: spædbørn, børn under 5 år, skolebørn, unge piger og kvinder.

Samtidig skal der foretages et bæredygtigt skift mod ernæringsfølsomme landbrugs- og fødevaresystemer, der kan levere sikker mad af høj kvalitet til alle.

Rapporten efterlyser også større bestræbelser på at opbygge klimamodstandskraft gennem politikker, der fremmer tilpasning til og begrænsninger af klimaforandringer samt katastroferisikoreducering.

Nøgletal og statistikker

 • Antallet af sultne mennesker i verden i 2017: 821 millioner - en ud af ni mennesker i verden
  • I Asien: 515 millioner
  • I Afrika: 256,5 millioner
  • I Latinamerika og Caribien: 39 millioner
 • Børn under 5 år, som er ramt af væksthæmning (for lav højde i forhold til alder): 150,8 millioner (22,2%)
 • Børn under 5 år, som er ramt af udmagring (for lav vægt i forhold til højde): 50,5 millioner (7,5%)
 • Børn under 5 år, som er overvægtige (for høj vægt i forhold til højde): 38,3 millioner (5.6%)
 • Procentdel af kvinder i den reproduktive alder, som er ramt af anæmi: 32,8%
 • Procentdel af spædbørn under 6 måneder, der udelukkede er blevet ammet: 40,7%
 • Voksne, der er overvægtige: 672 millioner (13% eller en ud af otte voksne)

-------

Til redaktionen

Lederne af organisationerne, som udgiver rapporten i dag er: José Graziano da Silva, Generaldirektør for FAO; Gilbert F. Houngbo, Præsident for IFAD; Henrietta H. Fore, Eksekutivdirektør for UNICEF; David Beasley, Eksekutivdirektør for WFP; samt Tedros Adhanom Ghebreyesus, Generaldirektør for WHO.

Rapporten er et bidrag til kortlægningen af fremskridt mod Verdensmål 2 - Stop Sult, som sigter mod at udrydde sult, fremme fødevaresikkerheden og udrydde alle former for fejlernæring inden 2030. Rapporten følger også fremskridt på seks af de syv globale ernæringsmål, som er sat af World Health Assembly.

Sidste års rapport fastslog, at tre faktorer er grund den seneste stigning af sult: konflikt, klima og økonomisk nedgang. Rapporten gav en grundig redegørelse for konflikters rolle. Dette års rapport fokuserer på klimavariationer og -ekstremer til forklaring af observerede tendenser i fødevaresikkerheden. Sammenhængen mellem klimavariationer og -ekstremer og klimaforandring ligger uden for denne rapports opdrag.

Kontakt:

Nordisk Direktør Anne Poulsen tlf.: +45 40 50 39 93 email: anne.poulsen@wfp.org

FAO Zoie Jones +39 06 570 56309 (Rom) +39 331 431 0003 Zoie.Jones@FAO.org IFAD Katie Taft +39 334 608 3657 (Rom) k.taft@ifad.org UNICEF Sabrina Sidhu +1 9174761537 (New York) ssidhu@unicef.org WFP Frances Kennedy +39 346 7600806 (Rom) Frances.Kennedy@wfp.org WHO Fadela Chaib +41 22 791 3228 (Geneve) +41 79 475 5556 chaibf@who.int

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen