Svigtede og frustrerede: Nu stifter 800 familieplejere helt ny fagforening
Mange familieplejere føler sig svigtet, siger formand for den nye fagforening Plejefamiliernes Landsforening Thomas Vorre, Foto: Privat.
Socialpædagogernes Landsforbund har svigtet, mener Thomas Vorre, der står bag ny fagforening for familieplejere. Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, afviser svigt og frygter ikke konkurrence.

Mange plejefamilier er så frustrerede over løn- og arbejdsvilkår, at de har grundlagt en helt ny fagforening til at kæmpe deres sag. 

Den nye fagforening 'Plejefamiliernes Landsforening' udspringer af interesseorganisationen af samme navn og har Thomas Vorre som formand.

- Hvis du arbejder som familieplejer i Danmark i dag, er det lidt som Det vilde Vesten. Det skal vi have lavet om på, siger Thomas Vorre.

Den nye forening ønsker en landsdækkende overenskomst for plejefamilier, så de får en fast månedsløn, pension og ferie på funktionærlignede vilkår. I dag får plejefamilierne vederlag fra kommunen, der er arbejdsgiver på området.

Men vederlagene svinger fra kommune til kommune og fra år til år. Og det giver usikkerhed om økonomien hos plejefamilierne, betoner formanden.  

- Mange kommuner har svært ved at finde yngre plejefamilier, og det hænger sammen med, at løn- og arbejdsvilkår er så usikre. Gennemsnitsalderen for plejefamilier er i dag 56 år, og det betyder, at mange er på vej på pension samtidig med, at behovet for plejefamilier vokser, siger han. 

En rundringning gennemført af DR Syd i februar viste, at seks ud af otte kommuner i Sydjylland i dag mangler plejefamilier. 

Føler sig svigtet

Interesseorganisationen Plejefamiliernes Landsforening har cirka 800 medlemmer, og Thomas Vorre forventer, at mange af dem melder sig ind i fagforeningen. Derudover er ambitionen, at over halvdelen af Danmarks cirka 5.500 plejefamilier organiserer sig i den nye fagforening.

- Mange familieplejere føler sig svigtet i dag. Socialpædagogernes Landsforbund hævder godt nok, at de organiserer plejefamilier, men det har de gjort i 30 år uden nogensinde at lave en eneste rammeaftale eller overenskomst, siger han.

Thomas Vorre fremhæver, at mange plejefamilier er trætte af, at Socialpædagogernes Landsforbund trak deres lille faggruppe ud af overenskomstforhandlingerne i 2018 og endnu engang sendte en forhandling om bedre løn- og arbejdsforhold til hjørnespark.

Slet ikke nogen fagforening

Formand for Socialpædagogernes Landsforbund (SL) Benny Andersen er ikke bekymret for sin nye konkurrent, pointerer han overfor Avisen.dk og afviser, at der en ny fagforeningskrig under optrapning.  

- Det er jo slet ikke nogen fagforening. Krifa er jo heller ikke nogen fagforening men en gul fagforening. For at være fagforening skal du have en forhandlingsret, en hovedaftale og organisere flertallet af en faggruppe, fastslår han.

Cirka 1.800 familieplejere er i dag organiseret i SL, og her får de som i en traditionel fagforening blandt andet mulighed for advokatbistand, hjælp til at løse konflikter, kontakt til en lokal kreds samt faglig hjælp og adgang til at forhandle med arbejdsgiverne. 

- Man bliver jo ikke en fagforening bare, fordi man siger, at man er det, siger Benny Andersen.    

Men Socialpædagogernes Landsforbund har skuffet så meget, at der oprettes en fagforening, der mener at kunne gøre det bedre. Har I svigtet?

- Nej, det synes jeg ikke, at vi har.  Det er klart, at jeg gerne havde set en overenskomst på området. Det forhandler vi stadig med Kommunernes Landsforening om. Og hver eneste dag kan jeg konstatere, at der er familieplejere, der bliver hjulpet af vores kredse, hvis de er blevet snydt af kommunen eller skal have indgået kontrakt, siger han. 

Ikke bange for medlemstab

Benny Andersen kan sagtens forstå, at nogle familieplejere er skuffede over, at de hver dag skal kæmpe en kamp for de mest basale ting. Men at melde sig ind i den nye fagforening er ikke løsningen, fastslår han.  

- Jeg synes, at det er dybt ærgerligt, at Plejefamiliernes Landsforening nu bliver en fagforening. Det er jo at skabe usikkerhed om det arbejde, som Socialpædagogernes Landsforbund allerede er godt i gang med på overenskomst-området, siger han.

Er du nervøs for at miste medlemmer til den nye fagforening? 

- Nej, det frygter jeg ikke. Når det går op for folk, hvad en fagforening er og ikke er, tror jeg ikke, at det kommer til at betyde det store. Jeg synes, at det er at snyde familieplejerne til at tro, at man nu er en fagforening, fordi man kalder sig det. Men der er ingen a-kasse, ingen forhandlingsadgang eller noget som helst, siger Benny Andersen. 

Ifølge Thomas Vorre vil den nye fagforening samarbejde med Min A-Kasse og søge optagelse i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. Hvor dyrt kontingentet bliver er endnu ikke fastlagt, siger han.