Ny asteroide truer Jorden

Vi er altid truet af asteroider, men heldigvis brænder alle under 10 meter op i atmosfæren. (Foto: Science World)

ESA har identificeret en asteroide, som ikke er helt ufarlig – men der er længe til.

2019 SU3 lyder harmløs, men er "den fjerde mest farlige asteroide for Jorden i nyere tid", ifølge ESA (Det europæiske Rumagentur). Beregninger viser, at den inden for de næste 70 år kunne ramme os, og den største sandsynlighed er 16. september 2084, så vi kan slappe lidt af endnu. Men i princippet kan den også ramme meget før.

SU3 er på ESA og NASA's observationslister, som betyder, at de holder skarpt øje med den. Den passerer Jorden med en afstand af kun 117.000 kilometer, som er meget tæt på, når vi snakker astronomiske tal, og der skal næsten ingenting til i kursændring, før den brager ind i os.

Fes lige forbi

Til sammenligning, så røg en anden asteroide på størrelse med en dobbeltdækkerbus lige forbi alle computere og observationer for nylig. Kun tre dage før den passerede Jorden opdagede man 2019 TW1, som den blev døbt.

Afstanden var dog i den mere "behagelige" ende af skalaen, nemlig 565.000 kilometer. Asteroider på denne størrelse kan normalt brænde op i atmosfæren. Som tommelfingerregel er alle asteroider under 10 meter i diameter knap så farlige. Til gengæld skal der ikke mange meter til, før de bliver dødelige i stor stil.

Førnævnte SU3 er således kun 16 meter i diameter, men potentiel meget farlig, hvis den rammer befolkede områder.

Beroligende fakta

Midt i gysen over at blive udslettet af et himmellegeme, som dumper ned i knolden på os, kan vi beroliges af følgende fakta:

* Ikke et eneste dødsfald i over 1.000 år er blevet registreret som følge af sten fra rummet. (Nogle endnu ældre kinesiske fortællinger kan tolkes, som om noget er faldet ned fra himmelen og dræbt nogle mennesker).

* Ved globale katastrofer, som kan udslette menneskeheden, taler vi om asteroider på over en kilometer i diameter og ikke "småsten" som føromtalte. Hverken NASA eller ESA har nogen i den størrelse registreret i deres database, som kommer i nærheden af Jorden.

* Vores planet-ven Jupiter suger de fleste asteroider til sig, før de når at udgøre en trussel mod Jorden.

* De intense meteor- og asteroide-bombardementer i vores solsystem sluttede for 3,9 milliarder år siden.

* De store stykker af en asteroide (på størrelse med en bil), som har hamret ned i os med supersonisk fart de sidste par hundrede år, er for det meste landet i øde områder som Sibirien, Antarktis eller verdenshavene.