Nu uddør pingvinerne også

Ikke bare isbjørne på Nordpolen lider under klima-forandringerne. Nu viser studier, at kongepingviner er stærkt truede som art på grund af det varmere vand

Om blot et par årtier kan kongepingvinerne omkring Sydpolen komme til at kigge meget langt efter en artsfælle. Et nyt studie viser, at et af de mest udbredte dyr på Sydpolen, kongepingvinen, er truet på grund af klimaforandringer.

De smukke pingviner lever af små fisk og blæksprutter omkring Sydpolens nordligste egne, men det varmere vejr har fået deres fødekilde til at forsvinde.

Måske væk om 100 år

Franske og norske forskere har studeret pingvinerne i ni år. De har regnet ud, at næsten en tiendedel af pingvinerne vil forsvinde, hver gang vandtemperaturen stiger 0,26 grader. Og som det er nu, anslår de kloge hoveder, at temperaturen i det havområde, hvor pingvinerne lever, bliver 0,2 grader højere for hvert årti på grund af klimaforandringerne. Det betyder i teorien, at kongepingvinerne stort set vil være udryddet fra jordens overflade i løbet af lidt over 100 år, hvis opvarmningen fortsætter.

»Det er svært at forudse, om og hvornår kongepingvinerne helt forsvinder. Men studiet viser klart, at de seneste års klimaforandringer i pingvinernes leveområde har en negativ effekt på pingvinernes overlevelse og ynglesucces,« siger professor Mads C. Forchhammer fra Afdeling for Arktisk Miljø ved Danmarks Miljøundersøgelser på Aarhus Universitet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.