Nu kommer den nye gigant-organisation: 'Vi har fået kørekortet - nu skal vi lære at køre bil'
Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt mener, at det er klogt, at LO og FTF nu slår sig sammen til en ny hovedorganisation. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Forventningerne til fagbevægelsens nye gigant-organisation er store, men tilhængerne erkender, at det bliver hårdt arbejde at smelte LO og FTF sammen. Kim Simonsen pointerer, at arbejdet først begynder nu, og Elisa Bergman siger, at kørekortet er i hus, men nu skal man først lære at køre bil.

En ny, stor gigantorganisation i fagbevægelsen er født. De to paraplyorganisationer LO og FTF nedlægger sig selv og fusionerer i en ny, fælles hovedorganisation.

Den nye hovedorganisation for blandt andre industriarbejdere, håndværkere, sosu'er, lærere, politibetjente bliver en realitet fra 1. januar 2019. 

LO og FTF traf den historiske beslutning på ekstraordinære kongresser i Odense fredag formiddag. Efterfølgende mødtes de delegerede fra de to kongresser fredag eftermiddag til stiftende kongres for den nye hovedorganisation for 1,5 million lønmodtagere.

Lægge arm med Moderniseringsstyrelse

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er mere end tilfreds med, at FTF og LO slår sig sammen. 

- Det er en klog beslutning, der vil styrke fagbevægelsen og lønmodtagerne. En stærk hovedorganisation får lettere ved at lægge arm med arbejdsgiverne, Moderniseringsstyrelsen og Finansministeriet, betoner han. 

Claus Oxfeldt pointerer, at det er vigtigere end nogensinde, at lønmodtagere står sammen skulder ved skulder for at forhandle sig til gode overenskomster. 

- OK18 er et strålende eksempel på, hvad fagligt sammenhold betyder, noterer han.

- Men det er ærgerligt, at mere end hver fjerde FTF-delegerede stemte nej, og jeg håber, at vi kan finde løsninger, der betyder, at de bliver i den nye hovedorganisation, siger han.

Netop at holde sammen på 88 fagforeninger i en stor faglig sammenslutning, der skal blive enige om centrale fagpolitiske holdninger, kan betyde, at det bliver et stormfuldt ægteskab mellem LO og FTF, erkender de fleste topfolk i fagbevægelsen.

Arbejdet begynder først nu

Formand for HK Kim Simonsen, der har kæmpet for den nye hovedorganisation i fem år, var derfor i hopla fredag men også klar over, at den historiske beslutning i dag kun er begyndelsen til mange års fortsat svedekamp. 

- Vi har skrevet et vigtigt kapitel i fagbevægelsens historie i dag, men det er først nu, at arbejdet for alvor begynder. Det er ikke nogen sag at slå sig sammen. Nu skal vi til at finde ud af, hvad der skal være vores mærkesager, så vi virkelig får slagkraft, siger Kim Simonsen. 

Godt halvdelen af medlemmerne i den nye organisation er kvinder og offentligt ansatte. 

- Jeg håber da, at ligestilling vil fylde meget i den nye organisation. I HK er tre ud af fire medlemmer kvinder, så ligeløn og ligestilling har længe været en mærkesag for os, siger Kim Simonsen og føjer til, at kamp for bedre psykisk arbejdsmiljø og mindre stress også skal i højsædet, hvis det står til ham. 

- Men det bliver en stor og stærk hovedorganisation, der selvfølgelig har mange mærkesager, og de vil også afspejle bredden i medlemskredsen, noterer Kim Simonsen.

Nu skal vi lære at køre bil

Formanden for pædagogernes forbund, BUPL, Elisa Bergmann, glæder sig over opbakningen til den nye organisation. 

- Jeg tror, at det vil styrke fagbevægelsens indflydelse, at vi rykker sammen, siger Elisa Bergmann. 

Hun erkender samtidig, at det bliver hårdt arbejde at føre beslutningen ud i livet: 

- Vi har fået kørekortet, og nu skal vi lære at køre bil. Vi får en ny, stærkere hovedorganisation, men der er da ting, vi skal arbejde med. Det er to forskellige kulturer, der skal finde sammen, siger Elisa Bergmann.