Nu kan du klage over Christianias afvisning

En helt ny klagemulighed skal gøre tildelingen af boliger på det nye Christiania mere gennemskueligt.
Nu bliver det en smule lettere at få fast bopæl på Christiania, men lokale vil fastsat have førsteprioritet.
Nu bliver det en smule lettere at få fast bopæl på Christiania, men lokale vil fastsat have førsteprioritet. Foto: Thomas Wilmann / POLFOTO

Det hidtil temmelig lukkede land Christiania bliver nu en smule mere åbent, fremgår det af den aftale, som fristadens beboere i går kom til enighed om.

Alle og enhver vil nemlig kunne ansøge om at flytte ind i ledige boliger. Samtidig står det klart, at ansøgere, som føler sig uretfærdigt behandlet, får en ny klagemulighed.

"Man skal skrive en ansøgning lige som til ethvert andet kollektiv," forklarer Christianias pressetalsmand, Thomas Ertmann, om den aftalte procedure.

Konkret vil ledige boliger blive annonceret i Christianias eget blad, Ugespejlet. Herefter vil ansøgere blive vurderet af områdegrupperne på fristaden.

I praksis er det dog fortsat en klokkeklar fordel at have en tæt tilknytning til området på Christianshavn, fremgår det af aftaleteksten. Udvælgelsen af nye beboere det vil ske ud fra kriterier, der især fokuserer på, om nye beboere bidrager til fællesskabet. Bl.a. vil det give forrang, hvis man arbejder på Christiania.

Christianiaordfører for de konservative, Mike Legarth, glæder sig over aftalen, som han mener, vil gøre fristaden mindre lukket.

"Nu er der aftalt et sæt officielle spilleregler for fordelingen af nye lejemål. Jeg har fuld tillid til, at det kommer til at foregå efter aftalen," siger han.

Som noget helt nyt vil det fremover være muligt at klage over lokalområdernes beslutning til Christianias fondsbestyrelse, der er sat i verden for administrere christianitternes ejerskab af den gamle flådekasserne.

"Fondsbestyrelsen er ansvarlig for boligtildelingen og vil sikre en åben, retfærdig og gennemskuelig anvisning af boligerne," lyder det i aftalen.

Fondens bestyrelse vil få 11 medlemmer. Heraf skal de seks komme fra det omgivende samfund uden for Christiania.

Ifølge aftalen skal fonden i sit arbejde tage hensyn til beslutninger foretaget på Christianias berømte fællesmøde, men det er hverken en pligt eller et krav.

"Fonden kan i forbindelse med sit virke, dog med respekt af fondens ansvar, inddrage Christianiaområdets øvrige organer, herunder et evt. fællesmøde," står der.

Læs hele aftalen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.