Nu får jeg mit andet liv tilbage

UNKNOWN

Afsked ? Odenses politimester siden 1992 vil ikke komme rendende på Odense Politigård og forstyrre sin efterfølger, når han går på pension på fredag. »Jeg vil ikke gå i vejen,« siger 67-årige Lars Rand Jensen, som nu får tid til at gå i svømmehallen, på b

I disse dage får Lars Rand Jensen bugseret sine arkivkasser hjem til privaten på fjerde sal i Kongensgade, uniformen må han ikke længere bruge, nøgler og politiskiltet skal afleveres, og fra 1. januar skal han vænne sig til ikke længere at være politimester i Odense.»Selvfølgelig kommer jeg til at savne både kollegerne, titlen og alle de udadvendte aktiviteter, der hører med til at være politimester. Men jeg får også en masse frihed og slipper for en masse ansvar,« siger Lars Rand Jensen.

Slut med input

Han vil heller ikke rende døren ind på politigården i Hans Mules Gade for lige at give den nye politidirektør, Poul Løhde, et velment råd om, hvordan man driver politi på Fyn.»Nu har jeg haft 42 år i politiet, heraf de 26 som politimester, og det har udviklet sig til et langt dybere og længere livsafsnit, end jeg havde troet,« siger han.»Men jeg er meget bevidst om, at min viden hurtigt forældes, når jeg ikke længere er i det hver dag. Jeg får ikke længere de nødvendige input, så jeg vil forskåne dem for at have mig rendende til at gå i vejen,« siger han.

Stedkendte efterflgere

»De skal have fuld frihed til at arbejde,« siger Lars Rand Jensen, der er begejstret for politireformen, som blandt andet fusionerer de hidtidige 54 politikredse til 12 regioner.»Det, der sker nu, er utroligt spændende, og starten har været rigtig god, ikke mindst her på Fyn,« siger han.Blandt andet peger Lars Rand Jensen på, at ledelsen bliver fuldt kompetent, idet den nye politidirektør, Poul Løhde, tidligere har været vicepolitimester i Odense og politimester i Nyborg, mens vicedirektøren bliver den hidtidige vicepolitimester i Odense, Arne Gram.»Det danske politi er jo et relativt lille korps, og tiden er løbet fra de 54 kredse. Selvom vi tidligere har arbejdet på tværs, så har der været for mange lag og inddelinger,« siger Lars Rand Jensen, som ikke frygter, at borgerne glemmes i de store rationelt drevne politiregioner.»Nej, det er et kæmpe fremskridt. Vi opretholder jo det lokale politi, som fremover vil klare 85-90 procent af alle kontakter til borgerne,« siger Lars Rand Jensen, som ikke havde regnet med, at han skulle tilbringe broderparten af sin karriere i politiet.»Da jeg blev færdig som jurist, var jeg ikke synderligt interesseret i jura, så jeg begyndte i stedet at læse historie. Så var der en lærer, der syntes, det var dumt, og anbefalede mig at give det en chance,« siger Lars Rand JensenDerfor fik han sig en deltidsstilling ved Århus Politi, mens han læste til cand.art. i historie.Siden tog politijuristens karriere alligevel en utraditionel drejning, da han under indflydelse af ældre kolleger blev fascineret af både resocialisering og forebyggelse, hvilket han stadig er i blandt andet SSP-regi.

Undervist af psykiatere

»I slutningen af 1960 erne kom ungdomsnarkomanien pludselig, og det var vi meget optaget af. Siden har det fascineret mig, hvorfor så mange unge mennesker prøver at ryge hash, og hvorfor kun nogle af dem fortsætter med hårde stoffer og får ødelagt deres liv,« siger Lars Rand Jensen.For at forstå den udvikling lod han sig blandt andet undervise af psykiatere på Statshospitalet Risskov en overgang, og i 1971 blev han lektor på Den Sociale Højskole, inden han i 1975 blev sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd.

Har befundet sig godt

»Selvom jeg har været meget optaget af det forebyggende arbejde, har jeg aldrig oplevet at være alene om at kæmpe kampen. I dag synes jeg faktisk, at kriminalprævention fylder meget i politiets arbejde,« siger Lars Rand Jensen, som i 1980 blev politimester i Esbjerg og i 1992 politimester i Odense.»Jeg har befundet mig umanerligt godt i politiet. Især har jeg holdt meget af samværet og arbejdet med politifolkene,« siger juristen, der sammenlagt har været 42 et halvt år ved politiet.»Som politimand oplever du meget og udvikler en stærk menneskelig forståelse. Hver dag skal du løse mange opgaver, som du sjældent kan sige nej til. Den blanding resulterer i nogle kolleger, som kombinerer menneskelig forståelse med handlekraft på en meget fornem måde,« siger Lars Rand Jensen.

Vil svmme og cykle

Når han går ud af døren på Odense Politigård på fredag for sidste gang som politimester, ved han ikke, hvad han skal lave.Justitsministeren har undladt at afskedige ham, og derfor regner han med at fortsætte sit kriminalpræventive arbejde, formentlig som en art konsulent.Desuden vil Lars Rand Jensen til at gå noget mere på Stadsarkivet, Centralbiblioteket, træde i pedalerne på sin cykel og gå i svømmehallen på Nonnebakken.»Jeg må jo også indrømme, at min kone og resten af familien ikke har set for meget til mig, så jeg glæder mig på mange måder til at få mit andet liv tilbage,« siger han.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand