Nu er akutpakken kommet på plads
Akutpakken til de dagpengemodtagere, der ryger ud af systemet er nu på plads. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har indgået aftale, der skal hjælpe folk på vej ud af dagpengesystemet

Efter et to timer langt møde med arbejdsgivere, lønmodtagere, kommuner og a-kasser har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu en aftale på plads, der skal hjælpe de danskere, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår.

Allerede før præsentationen har pakken til cirka 331,5 millioner kroner dog fået kritik, og LO's formand, Harald Børsting, har fastslået, at pakken ikke kan hjælpe alle.

Det vil også fremgå af aftalen, hvor parterne ikke har sat tal på, hvor mange danskere på dagpenge, der bliver hjulpet af pakken.

Dermed er aftalen åben for kritik fra Enhedslisten, som har krævet en garanti for, at ingen danskere ryger ud af dagpengesystemet.

Pakken vil hjælpe de berørte danskere gennem blandt andet jobrotation og straks-samtaler, der skal afklare, hvordan den ledige kan komme videre på vejen mod et job.

Til gengæld bliver der ikke rørt ved spørgsmålet om en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden. Der bliver heller ikke ændret på genoptjeningsperioden, som er blevet forlænget fra 26 uger til 52 uger.

Det sidste er fortsat et krav fra fagbevægelsen og Enhedslisten, som mener, at problemet vil fortsætte, hvis det ikke bliver lettere for danskerne at genoptjene retten til dagpenge.

Derfor vil Enhedslisten rejse kravet i finanslovforhandlingerne, og man kan regne med støtte fra fagbevægelsen - og givetvis også fra baglandet hos flere af regeringspartierne.

Beskæftigelsesministeriet forventer selv, at mellem 9000 og 16.000 danskere risikerer at miste retten til dagpenge.

Og halvdelen af dem vil ikke være berettiget til kontanthjælp, og de vil derfor stå uden indtægt fra nytår, når de ændrede dagpengeregler træder i kraft..