Nu 1.100 døde efter tyfon i Bangladesh

AppleMark

Voldsom storm har dræbt flere hundreder i Bangladesh og revet træer op med rode. »Alle er rystede,« siger dansk øjenvidne, der frygter tusinder af døde.

Landsby efter landsby er raseret i det sydlige Bangladesh, hvor redningsfolk i går fandt lig efter lig. Gerningsmanden er den tropiske cyklon Sidr, der med vindstød på op til 240 kilometer i timen rev hytter op fra jorden, væltede træer og oversvømmede landsbyer.

Lokale medier meldte fredag eftermiddag (dansk tid) om over 600 døde, men dødstallet ventes at stige i takt med, at redningsfolkene kommer frem til de mest afsides landsbyer. Fredag aften meddelte et uafhængig nyhedsbureau fra landet om 1.100 omkomne.

»Det var som dommedag. Det var de fem mest skræmmende timer i mit liv. Jeg troede, jeg aldrig ville se min familie igen. Der går et spor af ødelæggelse gennem landet – vi kan ikke engang se præcist, hvor vores hus har stået,« siger Moliq Tariqur Rahman fra det sydlige Bangladesh til AFP.

Dansker: »Meget slemt«

Bangladesh er et tætbefolket land med over 150 millioner indbyggere på et areal, der kun er tre gange så stort som Danmarks. Det fattige land ligger meget lavt, og et stort floddelta samt dårlige huse gør landets indbyggere til hyppige ofre for storme og oversvømmelser. I 1991 dræbte en lignende cyklon 138.000 bangladeshere.

Den danske journalist Lotte Ladegaard oplevede nattens cyklon fra hovedstaden Dhaka. I går var hun stadig uden strøm, og veje mod de sydlige og hårdest ramte provinser var lukkede af væltede træer og ødelagte biler.

»Det var meget voldsomt, og alle er rystede i dag. Meldingerne fra den sydlige del af landet tyder på, at det er meget slemt. Jeg frygter, at vi vil se det samme som ved tsunamien: At dødstallet først ser relativt lille ud, men så stiger voldsomt,« siger Ladegaard, der har arbejdet i Bangladesh i mange år og nu arbejder for Red Barnet.

Land af overlevere

Bangladeshs regering har forsøgt at oprette beskyttelsesrum til folk i Sydbangladesh, og inden stormen blev en million mennesker evakueret. Men mange valgte at blive for at fortsætte med at fiske eller passe på deres ting.

Nu går oprydningsarbejdet i gang – og optællingen af de mange lig. Tusinder af familier skal begynde forfra.

»Det er forfærdeligt, men jeg tror, landet kommer ovenpå igen. Bangladesh er vant til katastrofer. De overlever på trods. Engang imellem bliver jeg fuldstændigt overrasket over, hvad folk kan klare i det her land,« siger Lotte Ladegaard.

faktaboks

Bangladesh er tre gange så stort som Danmark, men har 30 gange så mange indbyggere.

Overbefolkning og et meget lavtliggende landskab gør landet sårbart over for oversvømmelser.

I 1991 dræbte en cyklon over 138.000 i Bangladesh.

 

Cyklon, tyfon eller orkan?

Ordet cyklon bruges i Den Bengalske Bugt og Det Indiske Ocean for en tropisk storm.

I Amerika kaldes samme slags storme for orkaner, mens de i den asiatiske del af Stillehavet kaldes tyfoner.