Norsk politi: Tal på uniformer fungerer
I Norge har de gode erfaringer med at nummerere politibetjentene, sådan som EL og SF vil gøre det i Danmark.

Et unikt nummer på uniformen holder de norske politibetjente i skak og sørger for, at de opfører sig ordentligt.

Sådan lyder meldingen fra norsk politis fællesforbund, efter at der nu er startet en debat i Danmark om at nummerere danske politibetjente.

- Beslutningen i Norge blev truffet efter en debat om, hvorvidt politiet havde optrådt racistisk i flere tilfælde, siger forbundsleder Arne Johannessen.

Den ophedede debat dæmpede sig, efter at man indførte numrene i 2004. Og politiforbundet har stort set kun fået gode tilbagemeldinger om metoden.

- Det er gået rigtig godt, og det sikrer, at borgerne har lettere ved at klage over en bestemt betjent, hvis de har brug for det, siger Arne Johannessen.

- Vi har desuden ikke modtaget nogen henvendelser om, at det har skabt problemer for politiet, understreger han.

I Danmark er snakken om, hvorvidt danske betjente også skal have et nummer på uniformen, startet, efter at statsadvokaten har måttet droppe en sag, fordi politiet ikke har fundet frem til en mindre gruppe betjente, som ifølge to borgere var for voldsomme i forbindelse med en forfejlet anholdelse i 2009.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas har efterforsket sagen i to et halvt år, men må altså nu trække stikket, fordi politiet - på trods af, at der findes et billede af betjente fra anholdelsen - ikke har fundet de ansvarlige betjente.

Det har fået både Enhedslisten og SF til at kræve numre på danske betjentes uniformer.

- Hvis de enkelte betjente bærer klart synlige numre, vil det gøre det langt nemmere at klage over konkrete krænkelser. Og vi vil sikre os, at vi ikke kommer til at stå i sådan en absurd situation igen, lyder det fra Enhedslistens fungerende retsordfører, Christian Juhl.

Den omtalte anholdelse fandt sted under klimatopmødet i København, da politiet rykkede ud for at arrestere en eftersøgt terrorist.

Betjentene forvekslede dog den eftersøgte med en uskyldig flyttemand og anholdt dermed - tilsyneladende på voldsom vis - den forkerte mand samt fire andre uskyldige mennesker.

/ritzau/