Norsk general: Syrien-konflikt kan vare år
General Mood, eks-leder af observatørerne i Syrien, advarer om, at konflikten i Syrien kan vare længe endnu.

De vedvarende kampe mellem oprørere og regimet i Damaskus kan vare måneder eller år endnu.

Det siger den norske generalmajor Robert Mood, der har været leder af FN's observatørkorps i Syrien.

Han har tilbragt de seneste tre måneder i landet, men han forlod for nogle dage siden den syriske hovedstad og jobbet som chef for observatørerne.

- Regeringen sidder på store militære styrker, som endnu ikke er brugt fuldt ud. Selv om vi i de seneste uger har set kamphelikoptere og fly, så er der stadig meget at tage af, siger Mood, da han fredag i forsvarsministeriet i Oslo i Norge holdt pressekonference.

Observatørerne blev sendt til Syrien som led i den fredsplan, FN-udsendingen Kofi Annan havde lavet. Den talte blandt andet om våbenhvile, men planen er aldrig realiseret.

Mood siger, at han føler, at det var rigtigt af ham at forlade Syrien nu.

- Det har været en stor ære at tjene Kofi Annan og ikke mindst FN. Jeg har været glad for muligheden for at udføre dette job, siger han, men tilføjer, at han har en dobbeltfølelse nu.

På den ene side mener han, at han gjorde ret i at afslutte observatørjobbet. Det er bedre at satse på en lokal dialog, mener han.

På den anden side er han skuffet over, at den syriske regering besluttede, at den havde mere at vinde ved at fortsætte kamphandlingerne fremfor at følge Annans fredsplan.

Observatørstyrken, kaldet UNSMIS, blev oprettet den 12. april og fik et mandat på tre måneder. Det udløb den 21. juli, men styrkens mandat er dog forlænget i 30 dage.

Styrken bestod tidligere af omkring 300 observatører, herunder en række danskere, men omkring halvdelen af observatørerne er i øjeblikket sendt hjem til deres respektive lande.

/ritzau/NTB