Norge vil ud af helikopterkontrakt
Helikoptersyndikatet NH Industries har med årelange forsinkelser strakt Norges tålmodighed til det yderste.

Norge overvejer at bryde milliardkontrakten med den italienske helikopterproducent NH Industries. Årsagen er, at leverancen af 14 helikoptere til det norske forsvar er over seks år forsinket. Norge har kun modtaget en helikopter.

Den norske forsvarsminister, Espen Barth Eide, er ved at have fået nok. Før sommeren bad Eide det norske flyvevåben om at lave en rapport om, hvilken helikopter, der kan bruges som erstatning for de bestilte NH90-helikoptere.

Svaret ligger nu i form af en rapport, som udpeger to modeller af den amerikanske Sikorsky SH-60 Seahawk-helikopter, skriver avisen Aftenposten.

Oberstløjtnant Per Egil Lindqvist, fungerende chef i udviklingsstaben i Luftforsvarsstaben, understreger, at man fortsat håber på NH90 fra Italien. Men han fortæller, at forsvaret nu skal bede om et pristilbud fra Sikorsky.

Eide skal træffe den endelige beslutning.

- Vi mener stadigvæk, at NH90 er en optimal platform og ønsker, at vi får den leveret. Men, der er altså grænser for vores tålmodighed, siger Eide.

NH90 blev valgt af flyvevåbnene i samtlige nordiske lande, der stod klar til et samlet indkøb i 2001. I sidste øjeblik fik Danmark kolde fødder og fløj sine egne veje med bestilling af 14 italiensk-britiske EH101-helikoptere.

Der var mange problemer i de første år med de ganske store afløsere for de trofaste Sikorsky S-61'ere, men nu fungerer EH101-helikopterne til det dansk forsvars tilfredshed.

Norge, Sverige og Finland holdt fast og bestilte i alt 52 NH90-helikoptere, men det har alvorligt knebet med at få opfyldt kontrakten for den tysk-fransk-italiensk-hollandske producent.

Det minder ikke så lidt om den italienske producent AnsaldoBredas leverance af IC4-tog til DSB.

De norske NH90-helikoptere skal benyttes af Kystvagten og Marinen. På de norske fregatter skal helikopterne sørge for, at våbensystemerne udnyttes optimalt. På kystvagtskibene vil helikopterne få en afgørende rolle i overvågningen af norsk territorialfarvand.

Den norske kystvagts helikoptere i dag er af typen Lynx, som synger på sidste vers. Ifølge Aftenposten er der situationer, hvor det norske forsvar kun har en helikopter til disposition.

/ritzau/NTB