Norge vender Rusland ryggen i fiskestrid
Trods brev fra russisk sikkerhedschef, vil Norge ikke give russerne mere indflydelse på fiskerikontrol.

Rusland får ikke mere at skulle have sagt, når det gælder fiskeriet i farvandet ud for den norske ø Svalbard.

Sådan lyder meldingen fra Norge, efter generalløjtnant Sergej Kudrjasjov, der er chef i den russiske sikkerhedstjeneste FSB, har sendt et brev angående fiskeriet til det norske forsvarsministerium.

- Der er tale om norsk område, hvor Norge håndhæver suveræniteten. Vi har ingen hensigter om at ændre på noget, der fungerer så godt, som det gør i dag, siger statssekretær Rune Ingebrigtsen fra den norske regering.

Både Rusland og Norge patruljerer i farvandet i dag. Men Rusland har kun tilladelse til at inspicere russiske fartøjer. Mandskabet på de norske marinefartøjer kan derimod borde og kontrollere alle skibe.

Og det er en torn i øjet på russerne, der i brevet opfordrer et mere formelt samarbejde med fælles norsk-russiske fiskeriinspektioner, skriver den norske avis VG.

Men det bliver der altså næppe noget af.

- Vi er et af de få lande i verden, for hvem det er lykkedes at komme tyvfiskeri næsten hundrede procent til livs. Med kystvagten i front har vi i en årrække vist så gode resultater, at jeg ikke ser nogen grund til at ændre på dette, siger Ingebrigtsen.

Mens Norge og Rusland efter 40 års forhandlinger har fået afklaret suverænitetsspørgsmålet for dele af farvandet mellem de to nationers fastland i Barentshavet, så er det fortsat uafklaret omkring Svalbard.

Tilbage i foråret 2008 sendte Rusland to fartøjer på havet, som skulle forhindre, at den norske kystvagt blandede sig i, hvor de russiske fiskere smed deres net i vandet i farvandet omkring Svalbard.

Chefen for den russiske fiskerikomité, Andrej Krainij, sagde dengang, at han var sikker på, at langt færre russiske fartøjer ville blive opbragt.

/ritzau/NTB