Norge trækker sig ud af Libyen 1. august

NATO-missionen i Libyen må snart klare sig uden norske kampfly. Norges forsvarsminister forventer forståelse fra alliancen.
Norge trækker sine kampfly ud af Libyen, før sommeren er omme.
Norge trækker sine kampfly ud af Libyen, før sommeren er omme. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)

Norske kampfly begynder nu så småt at forberede sig på at vende snuden nordpå.

Ligesom Danmark er Norge med i den NATO-koalition, der lige nu kæmper for at få væltet den mangeårige diktator Muammar Gaddafi fra magten i Libyen. Det sker ved hyppige og voldsomme luftangreb, ofte over oberstens hovedkvarter i Tripoli.

Men det skal snart være slut. Per 1. august vil der ikke længere være norske piloter at finde blandt alliancens soldater. Det skriver netavisen vg.no.

"Vi må kunne forvente, at vores allierede forstår, at Norge med et lille luftforsvar ikke kan opretholde et stort bidrag med kampfly over lang tid," siger forsvarsminister Grete Faremo i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at norske kampfly har været en central del af missionen i Libyen og fortsat vil være det henover sommeren.

Beslutningen glæder næstformand i regeringens støtteparti Venstre Socialisterne, Bård Vegar Solhjell.

"Det er klogt, at det norske kampflybidrag afsluttes. Nu må Norge sætte kræfterne ind på af finde en fredelig løsning i Libyen," siger han til partiets hjemmeside.

Partiet frygter nemlig, at missionen i Libyen er ved at tage en drejning væk fra det FN-mandat, som landet gik med i koalitionen på. Han havde håbet, at flyene vil blive taget hjem d. 24. juni, når den oprindelige aftale udløb, men den er altså nu blevet forlænget halvanden måned til 1. august.

Kilde: VG

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.