Nordlige mænd springer uden om solcremen
Måske er det lettere at overtale de genstridige mænd, hvis konen eller kæresten tager sin af solcremen. Halvdelen af danske mænd er dårlige venner med den beskyttende creme. Foto: Colourbox
Den mandlige del af befolkningen vender ryggen til solcremen. Især nordjyske mænd gider ikke beskytte sig mod solen, viser nye tal.

Solen har sendt de første advarsler, men den mandlige del af befolkningen ser stort på advarslen og skodder solcremen.

Selvom det giver risiko for en kedelig solskoldning og i værste tilfælde hudkræft, så viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Newspaq, at næsten halvdelen af danske mænd vender ryggen til solcreme.

Helt præcis svarer 46,6 procent af de adspurgte mænd, at de sjældent eller aldrig åbner tuben med solcreme.

Det overrasker ikke psykolog og formand for Selskab for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

"Mænd beskæftiger sig ikke meget med det med sundhed. Derfor får mænd ikke forebygget for sygdomme. Mænd har for eksempel en meget større dødelighed af modermærkekræft, som jo også er solrelateret," siger Svend Aage Madsen.

Tager man turen nordpå, så finder man de mest soldovne af alle danske mænd, for 49 procent af de nordjyske hankøn svarer, at de sjældent eller aldrig smører sig ind. Det gør nordjyderne til de værste solcreme-brugere i landet.

Svend Aage Madsen vurderer, at mænd generelt er dovne, når det kommer til solbeskyttelse - og især nordjyderne er svære at få smurt ind.

"Alle synes jo, at det er besværligt at stå og smøre sig ind, så kan mænd slippe, så springer de over, hvor gærdet er lavest," siger han.

I landets nordligste kommune, Frederikshavn, forsøgte man sidste år at sætte fokus på solbeskyttelse. Blandt andet opfordrede man vejarbejderne til at huske solbeskyttelsen, når de i asfaltrøg og bidende sol tilbringer timevis under de skadelige stråler.

"Alle solarier i for eksempel haller blev fjernet, da vi indførte en solpolitik. Efterfølgende undersøgte jeg sagen, og det ser ud til, at det virkede, for flere mænd bruger nu solcreme," siger Birgitte Kvist, der er afdelingsleder i Sundhedsfremme og Forebyggelse i Frederikshavn Kommune.

Hun peger også på, at mænd bare ikke gider smøre sin ind i creme.

Det er den meget uheldig tendens, mener Kræftens Bekæmpelse, der forsøger at overbevise folk om at passe på solen og den uheldige kræftrisiko.

Men projektchef for forebyggelse af kræft i huden i Kræftens Bekæmpelse, Anja Philip, mener, at mænd trods alt er fornuftige til at undgå solen.

"Det er typisk, at det er kvinderne, der mest bruger solcreme. Det er dog ikke nødvendigvis skidt, for der er noget, der tyder på, at mænd er bedre til at søge skygge og tage tøj på kroppen," siger hun.

Og det er ikke bare tomme stråler solen udsender og tomme trusler, når der tales om kræftrisiko.

"De, der hele livet konstant for sol, er dem, der er mest udsat for almindelig hudkræft, mens dem, der bliver solskoldet mange gange har højere risiko for modermærkekræft," siger Anja Philip.

Undersøgelsen er gennemført via internet, repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 601 interview.

faktaboks

Kræftens Bekæmpelse har følgende råd til en god og sund sommer:

- Husk at søge skygge, så bliver du ikke er direkte i solen.

- Smør rigeligt med solcreme på kroppen, der hvor dit tøj ikke dækker. Det vigtigste er at smøre i rigelige mængder.

- Til den danske sommer anbefales minimum en solcreme med faktor 15. Skal du udenlands til et sted, hvor der er meget mere sol, så skal du op på mindst faktor 25.

- Tjek dagens UV-indeks. Selve følelsen af solen, når du er ude, kan du ikke regne med, så tag forholdsregler efter, hvor højt UV-indekset er. Når det tre eller skal du begynde at beskyttelse.

- Den bedste beskyttelse er at beholde tøjet på kroppen.