Nordkoreas leder er hærens nye marskal
Kim Jong-un strammer sit greb om magten og er blevet marskal efter fjernelse af hærchef.

Nordkoreas nye leder, Kim Jong-un, er blevet udnævnt til de væbnede styrkers nye "marskal," hvilket er endnu et tegn på, at han strammer sit greb om magten i det hemmelighedsfulde, stalinistiske land.

Jong-uns far og farfar havde også titlen som marskal.

- Der er blevet truffet beslutning om at give titlen Marskal af Nordkorea til Kim Jong-Un, øverstbefalende for Den Koreanske Folkehær, oplyser det statslige tv, som henviser til flere af de ledende organer i partiet.

Titlen marskal blev først givet til Nordkoreas grundlægger, Kim Il-Sung, indtil han i 1992 blev forfremmet til generalissimo i 1992 - to år før hans død.

Hans søn Jong-il, som er far til Jong-Un, blev også marskal. Han blev efter sin død tildelt titlen generalissimo.

- Dette forstærker indtrykket af Jong-uns legitime ret til tronen og til at stramme grebet om magten, påpeger professor Kim Yong-Hyon fra Dongguk Universitet.

Forfremmelsen af Jong-un er sket efter afskedigelsen af hærchef Ri Yong-Ho som led i en tilsyneladende udrensning i landets hær, der tæller 1,2 millioner soldater.

Pyongyang gjorde Hyon Yong-Chul til vicemarskal tidligere på ugen, hvilket har bragt denne i position til at efterfølge Ri som leder af hæren.

Choi Jin Wook fra Instituttet for National Forening i Seoul og andre iagttagere vurderer, at topofficerer som Ri og andre højtstående funktionærers stjerne er dalende, og at andre personer nyder Kims gunst.

Som et eksempel nævner avisen NK Daily i Sydkorea blandt andre Choi Ryong-hae, der som ikke-militær leder står i spidsen for de væbnede styrkers politiske afdeling.

/ritzau/Reuters