Nordkorea forhandler igen om atomprogram
Efter 13 måneders pause er forhandlingerne om det nordkoreanske atomprogram genoptaget. Men ingen regner med, at reelle resultater kommer ud af forhandlingerne.

For første gang i 13 måneder satte repræsentanter fra Nordkorea sig mandag til forhandlingsbordet om landets atomprogram. Med til bords sidder udsendinge fra USA, Kina, Japan, Rusland og Sydkorea.

Men Nordkorea har ikke tænkt sig at stoppe sit atomprogram.

»Nu er vi en atommagt, og vi er kommet til seks-nation forhandlingerne, fordi vi vil diskutere de finansielle sanktioner,« siger en anonym nordkoreansk udsending til det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Ved mødets åbning mandag sagde den kinesiske repræsentant Wu Dawi ifølge AP, at repræsentanterne skulle blive enige om, hvordan man fører en aftale fra 2005 ud i livet. Den aftale er den eneste, som siderne er blevet enige om, siden forhandlingerne begyndte i 2003. Ifølge aftalen skal Nordkorea afvæbne sit atomprogram til gengæld for økonomisk hjælp og sikkerhedsmæssige garantier.

Men efter Nordkoreas prøvesprængning i starten af oktober, så ser det ikke ud til, at landet er indstillet på at leve op til aftalen.

Ifølge AP sagde den nordkoreanske udsending Kim Kye Gwan lørdag, at han forventer, at amerikanerne vil tage det første skridt, og at det er en forudsætning for forhandlingerne, at de økonomiske sanktioner mod landet bliver fjernet.

Uden at svare direkte på Gwans krav, sagde den amerikanske udsending Christopher Hill, at FNs sanktioner mod Nordkorea vil fortsætte, indtil landet indstiller sit atomprogram.