Nordjyske unge spejder længst efter arbejde
En stor del af ungdommen er uden job. Særligt i Nordsjælland, og forskerne frygter at tabe en generation på gulvet. Foto: Colourbox
I Nordjylland ser 15 procent af de unge sig selv som arbejdsløse. Vi risikerer at miste en generation, lyder det fra forskerne.

700 nye unge måtte i juli stille sig op i køen af arbejdsløse.

Især Nordjylland er hårdt ramt. Her er mere end hver syvende unge mellem 15-29 år arbejdsløs.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som på landsplan tæller op mod 94.000 unge unge uden job, hvis man regner studerende med, som ikke kan få job ved siden af studierne.

Fortsætter store dele af ungdommen som arbejdsløse, så kan det blive svært for samfundet at få dem tilbage igen, forklarer Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

"Så får vi utvivlsomt et stort socialt problem og vil opleve en situation, der minder om 80'erne, hvor vi tabte en generation af unge på gulvet. Udover de menneskelige omkostninger vil det være enormt dyrt for en statskassen," siger Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, til Avisen.dk

Han bakkes op af lektor ved Københavns Universitet Mikkel Mailand.

"Der er risiko for en tabt generation som i 80'erne, men vi er ikke helt der endnu. Det afhænger af krisen, og om der bliver skabt nye job," siger Mikkel Mailand til Newspaq.

Han mener, at arbejdsgiverne i øjeblikket har for mange tilbud, så de unge uden erfaring bliver valgt fra.

"Det er rigtig svært for unge, fordi de ikke har erfaring, og med den økonomi som vi har i øjeblikket, så kan arbejdsgiverne vælge og vrage," siger lektor Mikkel Mailand.

Det handler om vækst, og her gav nye tal for nationaløkonomien lys i mørket i går, hvor væksten steg med en procent. Men de unges uddannelsesniveau er stadig et problem, påpeger Thomas Bredgaard.

"Først og fremmest skal vi have gang i økonomien, så der bliver skabt efterspørgsel på arbejdskraft. Desværre har vi en stor gruppe unge, som ikke har de nødvendige kompetencer. Den gruppe bliver den store udfordring, selv hvis økonomien vender," siger han og uddyber:

"Det er afgørende, at vi får dem ind på en uddannelse og formår at fastholde dem."

Margrethe Vestager ser også et muligt skrækscenarie i fremtiden, hvor unge bliver langtidsledige. Derfor mener hun, at der skal handling til nu ved blandt andet at få arbejdsgiverne til at ansætte unge ved hjælp af isbryderordninger.

Isbryderordningen er et initiativ fra 1990'erne, hvor unge fik foden inden for på virksomheder, der til gengæld fik penge for at have de unge.

faktaboks

Så mange unge ser sig selv som arbejdsløse (Antal og procent af alle 15-29-årige)

Hovedstaden: 35.000, 14,3 %
Sjælland: 10.000, 11,5 %
Syddanmark: 18.000, 11,6 %
Midtjylland: 20.000, 11,3 %
Nordjylland: 12.000, 15,1 %
Landet i alt: 94.000, 12,8 %

Kilde: Danmarks Statistik