Administration 

Nonbinære: En lille gruppe med stor magt

Debat
Et offentligt toiletskilt
(Foto: Yena Kwon/Unsplash)

"Jeg kender til flere historier om skoler, der pga. ét barn, der identificerede sig som et andet køn har ændret samtlige kønsopdelte toiletter til kønsneutrale med den konsekvens, at endnu flere piger holder op med at bruge dem..."

Hver dag forholder de fleste af os til vores køn. At vi har et køn. Det afgør, hvilke butikker vi går ind i, hvilket toilet vi bruger på studie og arbejdsplads, det tøj vi iklæder os, og vi taler om, hvad ’han’ og ’hun’ har sagt, lavet osv.

Så er der en mindre gruppe af befolkningen, der afviser ideen om kun to køn. De nonbinære. De udgør ifølge undersøgelsen ”Sex i Danmark” fra 2019 en minoritet på 0,44 procent af den danske befolkning (ca. 25.000 mennesker) og ser køn som noget, der udfolder sig imellem mand og kvinde, at man kan være hverken/eller, både/og eller en kombi. 

En lille gruppe med stor magt

Med den store stemme denne gruppe har fået i debatten, deres indflydelse på lovgivningen og indretning af det offentlige rum, kunne man godt komme til at tro, at det drejede sig om langt flere mennesker.

Man kan dernæst undre sig over, hvordan en så lille gruppe, får lov at diktere ting, der ofte er til ulempe og gene for de mange eller direkte fratager fx kvinder muligheder og rettigheder.

Dermed slet ikke sagt, at flertallet altid har ret, og/eller at hvis minoriteten er så lille, bliver den også så ubetydelig, at vi ikke skal tage hensyn og også indrette os efter dem, der tænker, føler og har det anderledes end flertallet. For det skal vi.

Jeg er bare ikke sikker på, at vi gør det på den rigtige måde i dag. Eller hvad den rigtige måde er. Men indtil vi finder noget, der er mere rigtigt endnu, skulle vi måske gøre noget andet. For vi risikerer faktisk også at gøre disse mindretal en ’bjørnetjeneste’, hvis flertallet ender med at blive så irriterede over disse hensyn, at sympatien lige så stille og roligt forsvinder. Og DET ville være utroligt sørgeligt, trist og faktisk ubærligt.

Især hvis de fleste af os stadig køber ind på udsagnet: ”Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste.” For nonbinære, transkønnede og alle andre variationer af kønsidentitet og seksuel observans er særligt udsatte grupper, så dem skal vi som samfund selvfølgelig tage hensyn til.

Men vi må også åbent kunne tale om de udfordringer disse hensyn, som de er i dag, giver andre i samfundet, uden at blive gjort ’forkerte’. For det er kun ved samtalen og dialogen, at vi kan komme et andet sted hen, og der er jo ingen, der har sagt, at den nuværende måde er den eneste mulige eller rigtige, vel? 

Hvad er så problemet, Fru Højlund?

Ja, jeg er ked af at sige det, men listen er virkelig lang, da problemer og udfordringer hober sig op. Nogle, som fx kønsneutrale toiletter i grundskolerne, vil mange nok mene er under bagatelgrænsen, men hvis man er forælder til en pige i grundskolen, vil mange nikke genkendende til daglige historier om, at hun aldrig bruger skolens toiletter, fordi der er ulækkert og svines til – af drengene. Drengene er formentlig ikke mere svin end alle andre, men i den alder ser en stor del af dem det sjove i at få pigernes opmærksomhed på uhensigtsmæssige måder.

Jeg kender til flere historier om skoler, der pga. ét barn, der identificerede sig som et andet køn har ændret samtlige kønsopdelte toiletter til kønsneutrale med den konsekvens, at endnu flere piger holder op med at bruge dem. I værste fald kan langvarig og vedvarende tilbageholden af tissetrang give blærebetændelse samt skader på både blære og nyrer.

Der er utallige historier om, hvordan kvinder ikke længere har en chance for at vinde i deres foretrukne sportsgren, fordi transkvinder kan stille op på lige vilkår med biologisk fødte kvinder. Men selv med hormonbehandlinger er transkvinderne biologiske kvinder fysisk langt overlegne. Det er ikke kun ganske få tilfælde, det er virkelig mange. Og vi er der, hvor mange biologisk fødte sportskvinder nu heller ikke tør påpege ’problemet’, fordi de så ekskluderes fra deres sport og fratages retten til at deltage i konkurrencer. 

Cpr.nr. kontra kønstegn

I fængslerne giver valgfri køn en række problemer for både indsatte og ansatte. Der er forfærdelige historier fra Skotland om mandlige seksualforbrydere, der ved blot at sige, at de nu identificerede sig som kvinder, skulle indsættes i kvindefængsel med voldtægt af flere kvindelige indsatte til følge.

Også herhjemme giver kønsidentitet anledning til dilemmaer i kriminalforsorgen, når det kommer til indplacering i hhv. mande- eller kvindefængsel, personvisitationer og sikkerhed for den/de indsatte og ansatte.

For hvad gør de ansatte, når der tilsyneladende kommer en kvinde til afsoning (lige cpr.nr. i papirerne), og der så dukker en op, der på alle måder ser ud som en mand, fordi personen er født med ulige cpr.nr. og kønstegn, når kvindelige betjente visiterer kvindelige fanger (ud fra cpr.)?

Og hvad gør de, hvis denne person har fået lavet bryster, men stadig har nedre mandlige kønsdele – er det en mand eller kvinde, der skal visitere? Jeg har ikke svaret.

Herhjemme bokser vi også med ’den skotske problematik’, hvor en biologisk født mand kan påberåbe sig at være kvinde alene med et lige cpr.nr., men stadig med mandlige kønsdele i behold. ’Hun’ kan tilmed være en dømt sexforbryder mod kvinder – hvor skal ’hun’ placeres? Heller ikke her har jeg et svar… 

Så hvad gør vi..?

I tidligere klummer om dette emne har jeg allerede udbredt mig om de problemer, jeg (bakket op af forskere og personer, der har været det hele igennem enten selv eller med deres børn) ser ved, at vi fra de meget tidlige barneår fortæller vores børn, at køn er noget, man selv frit kan vælge og skal tage stilling til, inden man overhovedet har en bevidst seksuel identitet.

Og da listen over problemer og dilemmaer bare er så lang, vil jeg her også kun lige nævne nogle ting ift. forskning og medicin, hvor det er bydende nødvendigt, at vi kan identificere patienters biologiske køn.

Medicin er nemlig biased på køn, og der er så utrolig stor forskel på den biologiske mande- og kvindekrop, at vi vide det biologiske køn, for at behandle og forske rigtigt.

I forhold til sidstnævnte kan man fx forestille sig en situation inden for få år, hvor et stort antal oprindeligt fødte mænd, har skiftet cpr.nr. til et lige endetal, hvorved de vil tælle med i statistikken på kvindelige sygdomme som fx bryst- og livmoderhalskræft. Så ser det pludselig ud som om, antallet af årlige tilfælde af disse kræfttyper er faldende, da biologisk fødte mænd jo ikke får dem, selv om det ikke er tilfældet.

Dette er forskere heldigvis opmærksomme på, så de spørger ind til, om man har garanti for, at det er de biologiske cpr.nr., de får frem. Hvis ikke er der nogle gange mulighed for at rense resultaterne for det, men ikke altid.

Igen er det her ikke et forsvar for, at man så ikke må kunne ændre sit oprindelige cpr.nr., men jeg ønsker blot at påpege, at det har konsekvenser for andre end den enkelte, og at vi i min optik nok er rykket for hurtigt, eller i hvert fald inden, vi havde alle vinkler med…

Hvis du vil vide mere:

Så se dokumentaren ”Adult Human Female” fra Skotland, den har nogle meget interessante og også skræmmende perspektiver.

https://adulthumanfemale.info/

Ang. transkvinder i sport:

https://www.shewon.org/

En blond kvinde
Charlotte Højlund er mor til 7 og en af Avisen.dk's faste debattører Foto: Privat

Portræt af Julie Zangenberg med udslået hår.
Kendte

Julie Zangenberg får

fjernet sine bryster

Fra OL
Sport

OL-sikkerhedsplaner

stjålet i tog

BREAKING

EU bør være forberedt på krig

Rasmus Seebach og Julie Teglhus arm i arm foran en kirke.
Kendte

Rasmus Seebach

afslører kønnet

Hans hus
Nyheder

Finder 88 ulovlige

skydevåben hjemme

hos filmlegende

Jes Dorph-Petersen kigger ind i kameraet.
Kendte

Jes Dorph-Petersen

fyret igen

En dobbeltseng på et hotelværelse
Nyheder

Badehotel går

konkurs - igen

Apples logo
Nyheder

Apple kaster håndklædet

i ringen

Forbryderbilleder af Ivan Cantu
Nyheder

Tvivl om skyldsspørgsmålet

- nu bliver han henrettet

kvinde smiler
Kendte

Cecilie Hother

flasher brysterne

par poserer
Kongelige

Kongeligt dødsfald:

Blev kun 45 år 

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

bil kører på vej
Krimi

31 bilister snuppet

i fartkontrol:

Slipper for bøde

mand smiler
Kendte

Rasmus Seebach

misbrugt 

politi til stede på vej
Krimi

61-årig død i frontalt

sammenstød 

medicinpenne
Nyheder

Vægttab: Stærk konkurrent til Wegovy på vej 

kong harald går
Kongelige

Kongen indlagt

i Malyasia 

abe i indhegning
Dyreliv

Zoo bekymret:

Abe på fri fod

røg på havn
Krimi

Isbryder i brand 

telefon med app
Nyheder

Fraråder køb hos

Temu 

Peter Ingemann på den røde løber
Kendte

Peter Ingemann på

jagt efter kvinde

En radiator
Nyheder

Så mange husstande

har ikke råd til varme

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

21-årig ville dræbe

14 personer

Netcompany udefra
Krimi

34-årig mand sigtet

for hacking

Keld og Hilda med alvorlige miner på vej til begravelsen
Kendte

Keld og Hilda sætter

huset til salg 

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Sport

Landsholdsspiller

er i respirator

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

Camilla Ottesen i hvidt outfit.
Kendte

Camilla Ottesen

nyder singlelivet

efter skilsmisse

En tigerunger ligger i halm.
Dyreliv

Tigerunge født i Zoo

- første gang i ni år

Emil Midé på havet
Kendte

Emil Midé undersøger

drømmen om et andet liv

Albert Einstein College udefra
Nyheder

Enkefrue donerer

7 milliarder

Taylor Swift på scenen
Kendte

Taylor Swifts far

beskyldes for vold

Politifolk på en afspærret gade i Australien
Nyheder

Finder lig af savnet

tv-stjerne og kæreste

ulykkessted
Krimi

Påkørt af grisetransport:

Ægtepar i kritisk tilstand

Scene fra Badehotellet
Film og TV

Populær figur vender tilbage i Badehotellet

Mad på talerstol
Nyheder

For første gang i 500 år har Norden fælles forsvar

Bygning set ude fra
Nyheder

Dansk aktie slår kursrekord

Sport

Dansker lander vildt job

ambulande og helikopter ved ulykke
Krimi

Alvorlig trafikulykke:

Kvinde er død

Scene fra serie
Film og TV

International hæder til DR-serie

To kvinder og et barn
Kongelige

Dronningens første arbejdsdag

Personer i klatrehal
Nyheder

Færre dyrker fitness:

En stærk krop ikke nok

Slot set fra parken
Nyheder

Svævebanepark idømt bøde efter ulykke

Dannebrog i en flagstang.
Nyheder

Pengeregn over Danmark:

Her bor ni nye millionærer

Jyllands Posten står ved siden af Berlingske i et avisstativ.
Nyheder

Jyllands-Posten fjerner

artikler efter plagiat

En skov med lidt sollys
Nyheder

36 lig lagt 

ud i naturen

Et skilt med en skole i baggrunden
Debat

Michael Dyrby: Kaos i "voldtægtssagen" fra Borup

Huset hvor bomben sprang
Krimi

Mand får fængsel:

Sprængte bomben

i Dragør

En mand er ved at bygge et hus
Nyheder

Milliard-entreprenør

går konkurs

Nyheder

Rusland raser over

Danmark: Tæt på absurd

Kong Frederik løber med solbriller på
Kongelige

Sådan slår du

kong Frederiks tid

Et marsvin
Krimi

Kvinde kræves fængslet:

Marsvin døde af sult

Hele holdet af Toppen af Poppen 2024
Kendte

Toppen af poppen:

Genkendt af

fan mens hun

var nøgen

 Rasmus Krogsgaard  smiler
Kendte

Dansk skuespillerpar

gifter sig

Siden af en politibil
Krimi

Kvinde anholdt for

hjemmerøveri mod

78-årig mand

Fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Georg Riedel er død

Nyheder

Ansatte på skole slår

alarm efter slag og spark

En mand på gåtur i en vinterskov
Nyheder

Endelig: Slut med blæst

og regnvejr

Krimi

It-ekspert: Derfor bliver 

vi hacket af russerne

stor gruppe mennesker
Kendte

Badehotellet:

Stjernepar er blevet skilt

blå blink
Krimi

Alvorligt færdselsuheld:

60-årig mand omkommet

mand og kvinde
Kendte

Matador-stjerne: 

Går stadig med rollator

portræt af kvinde
Krimi

Mystisk: Bokser anholdt

før kamp i København

ulv
Nyheder

Tættere på ulvene

Nyheder

Zelenskyj:

31.000 soldater er dræbt

fly på landjorden
Krimi

Københavns Lufthavn:
Lagt ned af hackere

skib
Nyheder

Houthi-oprørere: 

Skyder mod dansk skib 

portræt af mand
Sport

Vingegaard knuser

alle konkurrenterne

blå blink
Krimi

Skud var ikke 

for at dræbe

fodboldspillere i aktion
Nyheder

Dansker-duo

hyldet i Belgien

En mand med skæg
Kendte

Køb Kurt Westergaards Muhammed-tegninger 

En politibil på en p-plads
Krimi

Flere skud blev affyret mod lejlighed i Ishøj

Trump peger på prins Harry
Kongelige

Trump: Prins Harry har forrådt sin familie

en ødelagt sokkel med revner i
Nyheder

Tjek din sokkel efter nogle kolde og våde måneder

et par med en stor check
Nyheder

Søster vandt en halv milliard – bror vil ikke have en krone

en pistol
Helt vildt

Kugle fra John Lennon-drabsvåben på auktion 

skuespillere med trofæer
Underholdning

Oppenheimer vinder vigtige priser

Nyheder

Trump vinder stort 

en kvinde på en talerstol
Nyheder

Haley kæmper videre mod Trump