Administration 

Noget ved musikken

Vokseværk ? Rammerne omkring det århusianske pladeselskab Morningside Records er beskedne, men med navne som Oh No Ono, Under Byen og Figurines i stalden er der ved at komme gang i butikken for alvor. Målet er at udgive god musik – og gerne få løn for de

Det ville være en underdrivelse at sige, at Jesper Brodersens kontor er spartansk indrettet. Bortset fra den kontorstol, han sidder på, har han et skrivebord, en bærbar computer, en kalender på væggen og et arkivskab fra IKEA. Lageret er en papkasse med cd’er, der står på gulvet, og så er der selvfølgelig tre klapstole, der læner sig op ad væggen og venter på at kunne servicere eventuelle gæster.»Ja, det her er så Morningside Records,« smiler Jesper Brodersen, da han har lagt røret efter en lang samtale på engelsk.»Det var en gut, der er interesseret i at få Figurines udgivet i England, så der er lige nogle praktiske ting, der skal aftales,« siger Jesper Brodersen, inden han inviterer på en kop kaffe på stamcaféen, som tilfældigvis ligger i samme bygning som hans kontor.

En kreativ myretue

På vej ud af det tidligere fabrikslokale passerer vi en guldsmed, der står og laver smykker, mens han, der er ved at lave en dvd med Jørgen Leth, tilsyneladende har en hjemmearbejdsdag.Morningside Records ligger nemlig i LYNfabrikken på Vestergade – en bygning, hvor kreative sjæle inden for alt fra arkitektur over interaktivt design til keramik kan leje sig ind, og hvor der desuden ligger en kaffebar, en butik og byens hyggeligste tagterrasse.Den 30-årige tyskfødte nordjyde styrer hjemmevant over mod et bord mod vinduet med udsigt til bagsiden af Hovedbiblioteket.»Jeg er kommet meget heroppe. Der er trådløst netværk, så i starten sad jeg faktisk her i caféen og arbejde, indtil jeg fik kontorpladsen nedenunder,« siger Jesper Brodersen, der startede Morningside Records tilbage i 2001 sammen med vennen Jesper Majdall. Brodersen er daglig leder af forretningen, mens Majdahl er manager for de fleste af pladeselskabets bands. Navnet stammer fra Jesper Brodersens band af samme navn og er med mandens egne ord »mest af alt et udtryk for manglende kreativitet«.

Tilgngeligt for alle

»Udgangspunktet dengang var, at jeg lavede noget musik, som jeg gerne ville gøre tilgængeligt for andre. Det var, før sådan noget som Myspace kom frem, men jeg hørte i et interview i radioen med en musiker, der havde lavet en hjemmeside for sin egen og nogle venners musik og kaldt det et pladeselskab. Så gjorde jeg det samme,« siger Jesper Brodersen, der flyttede til Århus midt i halvfemserne. Han startede med at læse litteraturvidenskab på universitet i 1998, og efter at være blevet bachelor skiftede han til æstetik og kultur.»Studievalget har været lidt tilfældigt. Jeg vidste, at jeg ville læse videre, og det skulle være noget på humaniora. Jeg ville ikke læse musik, for jeg interesserede mig ikke for den teoretiske tilgang,« siger Jesper Brodersen, der ved siden af studierne var aktiv i det århusianske musikmiljø. Ved hjælp af gamle bekendte i Nordjylland kom han i kontakt med bandet Figurines, og pludselig havde han og Jesper Majdall fået lavet en kassekredit på 50.000 kroner og var begyndt at lave Figurines-plader.

Flagskib

Siden er navne som Under Byen, Jomi Massage og prisvindende Oh No Ono kommet ind i folden, og Morningside Records har efterhånden etableret sig som et af landets flagskibe inden for alternativ dansk musik. »Det hele er kommet stille og roligt, og på en eller anden måde er vi bare vokset. Det er ikke sådan, at det hele pludseligt er braget igennem, men det er da klart, at eksempelvis Oh No Onos succes har betydet omtale,« siger Jesper Brodersen med henvisning til den aalborgensiske gruppe, der har været »Ugens Uundgåelige« på P3 samt vundet en P3 Guld-pris.

Kan ikke leve af det

Guld er der imidlertid ikke meget af i Jesper Brodersen og Jesper Majdalls liv, for trods den relative succes er det stadig ikke muligt at leve af musikken.»Jeg har stadig en plan om at færdiggøre mit studium, og så arbejder jeg desuden i baren på Voxhall og er projektansat på SPOT-festivalen. Der er lang vej til at kunne leve af det her, men nu er vi da begyndt at kunne trække penge ud til husleje. Vi prøver dog at lade være med at tænke for meget over det med økonomien, ikke mindst fordi, jeg blev far for godt to år siden,« griner Jesper Brodersen, inden han igen tager den alvorlige mine på.

Plads til ukendte navne

»Målet er, at vi skal stadig længere ud i verden med vores musik. Vi arbejder allerede i en række lande med en del af vores artister. Det er noget, vi oplever succes med og gerne vil gøre mere af. Det er i den retning, vi gerne vil udvikle os så vi kan fortsætte med at finde bands, som vi synes er fantastiske, og bringe dem ud til et stadig større publikum. For det er den vej, den vender: Vi vil skabe et marked for den musik, vi kan lide, ikke udgive musik, der er skabt til et marked,« siger Jesper Brodersen, der insisterer på, at der altid skal være plads til de mere ukendte navne.»Undergrundsscenen er vildt interessant, og der findes masser af fremragende bands. Ukendte navne er jo ikke nødvendigvis ukendte, fordi de laver for smal musik, eller skal være forbeholdt de få, men fordi Danmark er et lille land og fællesnævneren en kende lav. Tag for eksempel Larsen & Furious Jane, der lavede den bedst anmeldte danske plade i 2005 efter Mew. Dem er der ikke mange, der kender. Men deres musik er af høj kvalitet og så skal musikken selvfølgelig udgives alligevel,« siger Jesper Brodersen, som mener, at Århus danner en god ramme om det musikalske miljø.

Sats p de nysgerrige

Dog mener han ikke, at Århus’ status som uddannelsesby kommer musikscenen specielt til gode. »Det virker på mig som om langt størsteparten af de studerende er svære at få ud af hullerne, og det er faktisk svært at mærke ude på spillestederne, at der er så mange af dem i byen. Der er masser af muligheder for at få nogle specielle musikalske oplevelser her i byen, men det virker ikke som om man er særligt nysgerrig. Se hvordan publikum svigtede RECession som eksempel. Hvis der er nogle derude, som alligevel synes, at de er nysgerrige, men ikke kan finde koncerterne, er de velkomne til at sende mig en mail,« siger Jesper Brodersen, der er nødt til at hæve mødet.Klapstolene og papkassen kalder. Der er jo en forretning, der skal passes.

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

en rytter med paraplky
Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Vi er kærester

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig

Vejrudsigt
Nyheder

Sommeren fortsætter:

Mere vand og varme

felix
Kongelige

Klar til hverdag i trøjen:

Forelsket prins Felix fylder 19 år 

revolver
Helt vildt

Det Vilde Vesten:

Revolver til vild pris

strejke
Nyheder

Sygeplejerskestrejke:

Udskyder 40.000 behandlinger

Et instrumentbræt i solen
Biler

For varmt i bilen:

Sådan køler du den ned hurtigt

En SUV i regnvejr med palmer i baggrunden
Helt vildt

Video:

Dubai laver sin egen regn

en overdækket gylletank
Krimi

To mænd er i livsfare efter arbejde i gyllekanal

Nyheder

Fanger bevæbnet med barberblade tager gidsler i Sverige

En stor dukke med et øje
Sport

OL-maskotter

De værste og de bedste

En landsby set fra luften
Krimi

Politiet skyder mand i maven på Lolland

bryst
Nyheder

120.000 kvinder:

Får udsat kræftundersøgelser

Bjørn
Helt vildt

Vild video:

Cirkusbjørn angriber kvinde

En badebro ud i vandet
Krimi

42-årig mand nægter at have stukket 19-årig ihjel

Bachelor
Kendte

Bachelor-kaos:

Nu taler Michaela

Nissebanden
Film og TV

Færdig med elsket rolle: Det ville være patetisk

Bornholm
Nyheder

Bornholm:

Bolighandler boomer

Jaffer
Kendte

TV-par:

Vi gemte os bag solbriller og bøllehatte

bændelorm
Nyheder

Tollundmanden:

Bændelorm og byggrød

dræbt
Krimi

19-årig ung mand dræbt

bryllup
Nyheder

Dansk par skal giftes på ikonisk sted

Brygmann
Kendte

Martin Brygmann:

Er blevet morfar

klatrer
Nyheder

Sydkoreansk klatrer uden fingre savnes 

macron
Nyheder

Spionagesag:

Macron kan være udsat

brand
Nyheder

Voldsomme billeder: Meterhøje flammer

krigsskib
Nyheder

Irans største krigsskib: Kurs mod Danmnark

trans
Underholdning

Forsidemodel:

Første transperson nogensinde

Nyheder

200 personer døde under oversvømmelser