Nødløsning i Silkeborg
Ansættelsen af klubmanden Preben Lundbye som ny cheftræner i Silkeborg ligner mere en nødløsning end en ønskeløsning.

At rekruttere en træner i klubbens egne rækker kan være en alle tiders løsning. En løsning som Superligaens bundprop, Silkeborg, har benyttet sig af ved noget overraskende at ansætte den tidligere assistenttræner Preben Lundbye i det varme sæde.

Det er helt fint og naturligt nok, særligt i den nuværende, kritiske situation, hvor Silkeborg skal hente mindst otte point mere end holdene over nedrykningsstregen for at redde livet i landets bedste række. Der skal høstes point med det samme, som sportschef Ebbe Sand siger det. Derfor er der en vis logik i at vælge en mand, som kender klubben ud og ind, frem for et ’navn’ udefra, som det ville tage tid at integrere. 56-årige Preben Lundbye har været i Silkeborg IF i 15 år, senest som cheftræner på klubbens fodboldcollege.

Men hvis Silkeborgbestyrelsen for alvor har kunnet se fidusen i at ansætte en klubmand, hvorfor dælen har den så ledt med lys og lygte i månedsvis efter Viggo Jensens afløser. Og tilbudt tjansen til tre andre, inden man vendte sig mod Lundbye?

»Vi har haft konkrete drøftelser med tre forskellige trænerkandidater, og mange har budt sig til med uopfordrede ansøgninger,« siger bestyrelsesformand, Kent Madsen.

De tre er efter sigende den tidligere Brøndbyassistent og Herfølgetræner John ’Faxe’ Jensen, den tidligere Viborg- og AB-træner Ove Christensen og Danmarks tidligere landstræner Bo Johansson, som gjorde Silkeborg til danske mestre i 1994. Også den tidligere AGF-træner Peter Rudbæk skulle have takket nej til en føler.

En række af bundsolide, rutinerede trænere. Men trænere, der – med undtagelse af Bo Johansson – ikke kender noget særligt til Silkeborg.

Det ser altså ud til, at Silkeborgbestyrelsen har jagtet en anerkendt træner – et navn, ikke en klubmand. Så trods Preben Lundbyes fordele i sit kendskab til SIF, ser det ud til at være i mangel på bedre, at han har fået betroet opgaven at redde Silkeborg. En nødløsning to dage inden forårstræningen begynder.

Det er naturligvis ikke det indtryk, klubber giver i sin begrundelse for at ansætte Preben Lundbye.

»I sidste ende er det vores klare overbevisning, at vi med Preben Lundbye har fundet den helt rigtige mand til at stå i spidsen for vores SAS Liga-hold. Han har hele tiden – både i dette forløb og endda også førhen – figureret på vores ønskeliste,« siger Silkeborgs bestyrelsesformand.

Virkeligheden kan dog meget vel være, at det har været langt sværere, end Ebbe Sand og kompagni troede, at finde en ledig trænerprofil med mod på at redde Silkeborg ud af Superligasuppedasen. Så det bedste bud har været en intern løsning. En nødløsning. Hvilket dog sagtens kan vise sig at være helt fornuftigt.