Nina har været lønmodtagernes stemme: "Fællesskabet gør en forskel"
- Jeg har en klar opfattelse af, at fællesskabet gør en forskel, siger Nina Palesa Bonde. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix/arkiv
Nina Palesa Bonde har stået foran Forligsinstitutionen i København nærmest i døgndrift. Hun er selv ansat i staten og glæder sig over den aftale, der landede lørdag aften.

Det er med en hæs, nærmest hviskende stemme, at Nina Palesa Bonde tager telefonen søndag eftermiddag, da Avisen.dk ringer.

Og det er ikke mærkeligt, at stemmen er ramt, for de sidste par uger er den blevet presset til det yderste, når Nina Palesa Bonde i spidsen for demonstranterne foran Forligsinstitutionen i København har råbt forhandlerne an, når de er trådt ud og ind af døren på Sankt Annæ Plads.

Natten til søndag har stemmen også måttet klare sig igennem en spontan fest foran Forligsinstitutionen, efter Flemming Vinther og Sophie Løhde lørdag aften efter mere end 30 timers forhandlinger kunne meddele, at de som de sidste var blevet enige om en overenskomstaftale for de 180.000 ansatte i staten.

- Jeg synes, det er fantastisk. Jeg ser det som et tegn på, at det virker, når 800.000 offentligt ansatte står sammen. Jeg har en klar opfattelse af, at fællesskabet gør en forskel, siger Nina Palesa Bonde til Avisen.dk og fortsætter:

- Vi havde alle forskellige ønsker og behov, og alt det kunne vi samle.

Har været bekymret for sin frokostpause

Nina Palesa Bonde er formand i Dommerfuldmægtigforeningen og arbejder til daglig som dommerfuldmægtig i Københavns Byret. Hun er dermed ansat i staten og kan derfor blandt andet glæde sig over, at der er fundet en løsning på problemet med den betalte spisepause.

- Jeg har været bekymret for spisepausen, fordi jeg ved, hvordan min egen spisepause ser ud. Det er en mødepause, hvor jeg kan kigge på alt det, jeg ikke når inde i retssalen. Det er et break midt på dagen, hvor jeg tømmer hjernen og gør mig klar, siger hun. 

Derfor er Nina Palesa Bonde glad for, at der nu er fundet en løsning, så den betalte spisepause bliver skrevet ind i overenskomsten. Også lønreguleringen er hun tilfreds med, ligesom det glæder hende, at der har været fokus på de unge ved at sikre elever og lærlinge i staten lønstigninger på op til 20 procent.

Sender lærerne en tanke

Alligevel kan hun i de stille stunder ikke lade være med at sende landets folkeskolelærere en tanke.

- Vi har tilovers at sørge for, at vi passer på lærerne, siger hun med henvisning til, at lærerformand Anders Bondo Christensen ikke kom igennem med et krav om, at lærernes arbejdstid skal reguleres i overenskomsten i stedet for ved den lov, som blev et resultat af lærerlockouten i 2013.

Om sin egen rolle som indpisker og billedet på lønmodtagerne foran Forligsinstitutionen, siger hun:

- Det er gået så stærkt. Det er et paradoks, at jeg har råbt "fællesskab", og de har råbt "Nina". Jeg tog en chance og råbte min frustration ud, og så var der en masse, der svarede. Så gik det bare derudaf derfra, forklarer Nina Palesa Bonde.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18