Nigeriansk sektleder tordner mod Obama
Lederen af den islamistiske Boko Haram-bevægelse vil ikke kaldes global terrorist af USA's præsident.

Den formodede leder af den nigerianske islamistiske gruppe Boko Haram, Abubakar Shekau, kritiserer den amerikanske præsident, Barack Obama, for at kalde ham en "global terrorist" i en video på internettet.

Den militante gruppe står bag adskillige drab i det nordlige Nigeria.

- Du siger, at jeg er en global terrorist. Du kan selv være en terrorist i "den næste verden", siger lederen, Abubakar Shekau, rettet mod Obama i YouTube-videoen.

Videoens ægthed kan ikke umiddelbart verificeres, men den minder om tidligere videoer med Shekau.

I videoen får også Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, med høvlen.

- Jeg opfordrer dig, Jonathan, til at opgive denne ugudelige magt. Du burde omvende dig og forlade kristendommen, herunder Obama, som har sagt, at jeg har forretningsinteresser i USA, lyder det fra lederen.

I en sarkastisk tone og med en AK-47 ved sin side afviser han at kende meget til USA.

- Jeg ved, at USA eksisterer, men jeg ved ikke, hvilken del af verden det ligger i, om det vest eller nord, syd eller øst.

- Jeg ved ikke, hvor det er, ej heller noget om indfrysning af mine aktiver der, lyder det fra Shekau, der henviser til, at de amerikanske myndigheder i juni fik beføjelser til at fryse hans aktiver i USA.

Det er ikke meget offentligheden kender til Shekau, selvom han har optrådt i flere lignende YouTube-videoer, hvor han raser mod den nigerianske regering, vestlig indflydelse eller truer med nye angreb.

Boko Haram, der betyder "vestlig uddannelse er en synd" på sproget Hausa, skulle bestå af forskellige fraktioner, og Shekau menes at være lede den radikale islamistiske gruppering.

Gruppen har primært fokuseret sine mord, bombeangreb og selvmordsangreb mod den nordlige del af Afrikas mest folkerige nation.

Boko Haram har påtaget sig skylden for over 1000 drab siden 2009.

/ritzau/AFP