Ni gode råd: Sådan lærer dit barn at dele med andre

Børnepsykolog giver dig ni gode råd til, hvordan du får barnet til at dele uden gråd.
Kravet om at dele yndlingslegetøjet med andre kan få børn til at gå helt i raseri-selvsving. Heldigvis er der hjælp at hente.
Kravet om at dele yndlingslegetøjet med andre kan få børn til at gå helt i raseri-selvsving. Heldigvis er der hjælp at hente. Scanpix - modelfoto

Har du også oplevet skrig og skrål og andre forældres misbilligende blikke, hvis dit barn på ingen måde har lyst til at dele sit legetøj med andre børn? Fortvivl ikke. Det er helt almindeligt siger børnepsykolog, og heldigvis er der gode råd at hente.

Test: Hvilken intelligens har dit barn – på Mama.dk

Forklaringen på, hvorfor mange børn har usandsynligt svært ved at dele, er, at børnenes perspektiv et langt stykke op i barndommen er: “Jeg er verdens centrum, og verden udgår fra mig”, forklarer børnepsykolog Marie Elbinger Gramstrup til Mama.dk

Små poder med storhedsvanvid

Børnepsykologen forklarer, at især mindre børn føler, at deres legetøj og hjem nærmest er en del af dem selv. Det gør det svært at bære, at andre skal låne deres ting.

– Det er en fuldstændig almindelig og naturlig del af barnets udvikling at være egocentrisk og have en grad af storhedsvanvid, forklarer Marie Elbinger Gramstrup.

Det er helt ok, at dele din seng med dit barn i løbet af natten. Læs mere på mama.dk

Det vil sige, at hvis børnene skal kunne dele med andre, så skal de voksne lære dem det. Og samtidig må man acceptere, at visse ting skal barnet have lov at have for sig selv.

Marie Elbinger Gramstrup kommer her med ni gode råd til forældre, der gerne vil tage kampen op mod barnets ejekærhed.

Sådan lærer du barnet at dele

1. Vær rollemodel

Børn gør, hvad vi gør, og ikke hvad vi siger. Prøv derfor at skabe en delekultur i jeres familie. Giv for eksempel barnet lov til at smage din is, låne din kuglepen etc.

2. Forbered dit barn

Tag en snak med jeres barn, før der kommer andre børn på besøg, så jeres barn er forberedt på at skulle dele.

3. Fjern det bedste

Aftal for eksempel at lægge jeres barns yndlingslegetøj væk. Der er nogle ting, der er meget svære at dele for barnet, og så er det bedre, at tingene er helt væk, når gæsterne er der.

4. Vær mægler

Hvis der opstår delekonflikter, så træd til og hjælp. Vær tydelig.

5. Vær fast

Hvis jeres barn for eksempel tager en ting ud af hånden på det andet barn, så skal du stoppe det. Det er vigtigt at gå hele vejen, og hvis du er alt for forhandlende og nølende, kan det skabe usikkerhed og trække situationen i langdrag.

6. Hold fast

Anerkend barnets følelser, for det kan være rigtig svært at dele. Men hold samtidig fast i, at du vil have, at barnet skal dele.

7. Flyt tingen

Nogle konflikter går bare i hårdknude. Hvis børnene står og flår i den samme dukke eller bil, kan en løsning være at tage tingen og lægge den væk. Hjælp derefter eventuelt børnene videre i deres leg.

8. Giv gæsten opmærksomhed

Hvis jeres barn surmuler, så fortæl, at du godt forstår, at det er svært at dele, og lad derefter barnet være lidt. Giv i stedet legekammeraten opmærksomhed, så han ikke føler sig ladt alene, for han er jo på udebane i et fremmed hjem.

9. Prøv luftforandring

Overvej, om det er tid til, at børnene kommer lidt uden for og leger. Ofte er der færre delekonflikter udendørs.

Lisbeth Madsen, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.