Farvel til jobcentrene: A-kasser overtager kontakt med ledige i nyt forsøg
Nu fortæller Beskæftigelsesministeriet, hvem de ni a-kasser er, som de næste fire år skal indgå i en efter sigende 'historisk' forsøgsordning. (Foto: Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix)
Ni danske a-kasser skal fremover overtage en stor del af arbejdet med at få ledige i arbejde. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det "en historisk chance" for a-kasserne.

Ni danske a-kasser skal fremover tage sig af en stor del af de opgaver med at få ledige i job, som landets jobcentre i dag varetager.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse. 

Helt præcist er der tale om en fire år lang forsøgsordning, som ni a-kasser skal deltage i for at forkorte ledighedsperioden for deres medlemmer. 

En af de største ændringer i den nye ordning er, at a-kasserne overtager kontakten med ledige i opsigelsesperioden samt de første 3 måneder af ledigheden.

Kongstanken bag det nye forsøg er, at a-kasserne har bedre forudsætninger for at bringe deres medlemmer ud af ledighed, da de angiveligt kender deres medlemmer bedre end jobcentrene. 

- De udvalgte a-kasser får nu en historisk chance for at vise, hvad de kan. Jeg er ikke i tvivl om, at de besidder et godt kendskab til deres medlemmer, men om det er tilstrækkeligt til at løfte indsatsen og matche ledige og virksomheder, skal forsøget vise, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Forsøgsordningen udspringer af aftalen ’Forenklet Beskæftigelsesindsats’, som et bredt flertal i Folketinget indgik i august sidste år.

I aftalen fremgår det, at 37.000 ledighedsforløb vil blive omfattet af forsøget. Det svarer til 150.000 forløb over de næste fire år.  

Aftalepartierne har lagt vægt på, at a-kasserne repræsenterer forskellige faggrupper og brancher – og dermed afspejler et repræsentativt udsnit af a-kasserne. De udvalgte a-kasser er:

  • 3FA
  • Dansk Metal A-kasse
  • FOAs A-kasse
  • Magistrenes A-kasse
  • FTFa
  • HK Danmarks A-kasse
  • Socialpædagogernes A-kasse
  • BUPL-A
  • Min A-kasse

De udvalgte a-kasser skal ikke alle dække hele landet. Nogen er valgt ud til kun at dække udvalgte kommuner, så det undgås, at der er en enkelt a-kasse, der kommer til at dominere forsøget, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.  

Forsøgsordningen var oprindeligt fastsat til at begynde den 1. juli, men er nu blevet udskudt til 1. januar 2020.

Ikke imponeret

Det nye a-kasseforsøg møder bred opbakning fra partierne på Christiansborg, og hos Liberal Alliance ser beskæftigelsesordfører Laura Lindahl frem til, at andre end landets kommuner får mulighed for at prøve kræfter med at få ledige i job.  

- Jeg har mildest talt ikke været imponeret over kommunernes indsats på dette område, så jeg synes, det er spændende at lade a-kasser forsøge sig. Jeg tror, de vil vise, at de kan løfte opgaven bedre – til glæde og gavn for de ledige og dansk økonomi, siger Laura Lindahl, beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance. 

Også i Socialdemokratiet er der tilfredshed med den nye ordning. 

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu får igangsat den socialdemokratiske mærkesag med at lade a-kasserne forsøge sig med at stå for kontakten til de arbejdsløse i starten af ledighedsperioden. Jeg ser frem til, at a-kasserne nu får chancen for at hjælpe flere arbejdsløse i job, siger Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen. 

 

 

via Listen To News