NFL-legende: NFL's hjernerystelser truer sporten
Før Super Bowl er der fokus på hjernerystelser i NFL. Foto: Charlie Riedel/AP
Dallas Cowboys tredobbelte Super Bowl-vinder Troy Aikman mener, at de mange hjernerystelser er en fare for NFL

Tidligere stjernequarterback Troy Aikman siger op til søndagens Super Bowl, at han er heldig med at være sluppet ud af NFL med helbredet intakt.

Det skriver Reuters.

- Jeg ved, der er folk, jeg har spillet med og imod, som virkelig kæmper som et resultat af at have spillet det her spil, siger den tredobbelte Super Bowl-vinder.

- Det er tydeligvis en reel trussel mod vores spil, siger Aikman, der er optaget i Hall of Fame.

Sidste uge offentliggjorde NFL, at der er rapporteret 182 hjernerystelser i løbet af sæsonen. Det er en stigning på 58 procent fra 2014, selv om de seneste to sæsoner havde budt på fald i antallet af hjernerystelser.

Det menes, at det hårde spil kan medføre det såkaldte Kronisk Traumatisk Encefalopati, CTE, der opstår ved gentagne slag i hovedet.

Boston University offentliggjorde i 2015 et studie, der viste, at 90 ud af 94 tidligere NFL-spilleres hjerner viste tegn på CTE.

- Det er en voldelig sportsgren. Store fysiske spillere støder sammen og slår hovederne mod hinanden. Selv om ligaen prøver at gøre spillet sikrere, kan vi alle se, at hjernerystelserne bliver flere, siger Aikman.

Aikman trak sig tilbage som 34-årig efter 12 sæsoner i NFL. Han husker særligt én episode, der i dag virker skræmmende på ham. Den indtraf i NFC-finalen i 1993 mod San Francisco 49'ers.

- I dag kan jeg stadig ikke huske, jeg har været med i den kamp. Jeg har simpelthen hukommelsestab fra den kamp. Jeg sov på hospitalet, og så spillede jeg i Super Bowl ugen efter. Det ville ikke ske i dag, og det viser, vi er kommet langt, siger Aikman.

/ritzau/