USA: Vi har kastet bomber mod militant tuneser i Libyen
Avisen New York Times skriver med henvisning til en "officiel vestlig" kilde, at USA står bag angreb på militante i Libyen. Foto: Polfoto, Ap, Ben Curtis/Free
Borgmester i en libysk by fortæller, at 41 personer er dræbt i angreb af "uidentificerede fly" fredag morgen.

Amerikanske kampfly har for en kort bemærkning været tilbage på vingerne i libysk luftrum, hvor de fredag har bombet militante. Flere end 40 personer meldes dræbt.

En amerikansk talsmand for militæret bekræfter, at hovedmålet var en militant, som formodes at stå bag to store angreb i nabolandet Tunesien sidste år.

- De krigere fra Islamisk Stat, som blev bombet af amerikanske fly, udgjorde en fare for USA, siger Peter Cook, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Han tilføjer, at der kan blive tale om flere amerikanske luftangreb i Libyen.

- Vi har gjort det klart, at vi er nødt til at konfrontere Isil uanset, hvor de rører på sig. De udgør en direkte trussel mod USA. De har opfordret til angreb på USA og vore allierede, og vi vil fortsat konfrontere dem for at beskytte vores nationale sikkerhed, siger Cook.

Meldingen om angrebet kom først fra en borgmester i kystbyen Sabrathan, hvor man tidligt fredag morgen blev overrasket over et bombeangreb.

Borgmesteren, Hussein al-Thwadi, fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at "uidentificerede kampfly" omkring klokken halv fire angreb området.

Han siger, at "41 personer er dræbt". Dødstallet er ikke bekræftet.

Målet for bomberne var ifølge avisen New York Times tuneseren Noureddine Chouchane, som formodes at have forbindelse til to store angreb i Tunesien sidste år.

Amerikanerne forsøger i øjeblikket at få bekræftet, om Noureddine Chouchane blev dræbt af bomberne.

Endnu fredag aften kunne Det Hvide Hus ikke bekræfte, at målet var ramt og tilintetgjort. Men en talsmand for præsident Barack Obama, siger, at præsidenten ikke vil tøve, når det gælder at brug af kraftfulde, beslutsomme handlinger mod Islamisk Stat.

Tuneseren menes at have spillet en central rolle i de blodige angreb mod nationalmuseet i Tunis og badebyen Sousse. Begge angreb kostede et større antal turister livet.

IS-krigere modtager kamptræning i lejre nær Sabratha, lyder det fra tunesiske sikkerhedsstyrker ifølge Reuters.

Sabratha ligger mellem hovedstaden Tripoli og grænsen til Tunesien.

Libyen er fortsat præget af uro og politisk kaos, efter at Muammar Gaddafi blev væltet i 2011. Siden har landet været splittet mellem rivaliserende politiske og militære grupper.

I november sidste år meddelte USA, at man havde angrebet en irakisk IS-leder ved navn Abul Nabil nær den libyske by Derna.

USA sendte med en stribe andre lande kampfly ind over Libyen i 2011, hvilket ret hurtigt førte til Gaddafis fald.

Bombardementerne skete med henvisning til en resolution fra FN's Sikkerhedsråd.

/ritzau/Reuters
via Listen To News