Netanyahu: Iran optrapper atomstrid
FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, og Iran har indledt nye forhandlinger om atomprogram i Wien.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, beskylder Iran for at have "optrappet dets bestræbelser på at udvikle atomvåben", og han siger, at landet "fuldstændigt ignorerer" vestlige krav.

Netanyahu fremsætter bemærkningerne til et medlem af den amerikanske kongres, som fredag besøger Israel.

- Så sent som i går modtog vi yderligere beviser for, at Iran fortsætter med at optrappe fremskridt frem mod udvikling af atomvåben, og at landet totalt ignorerer internationale krav, hedder det i en udtalelse fra Netanyahu.

Udtalelserne kommer samtidig med, at Iran og FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, fredag indleder en ny forhandlingsrunde i Wien.

Ifølge israelske medier sendte Netanyahu tidligere i denne uge en af sine rådgivere til et møde med rabbineren Ovadia Yosef, der er åndelig leder af det ultraortodokse parti Shas, for at vinde støtte til et angreb på Iran.

Yaakov Amidror, som er leder af det Nationale Sikkerhedsråd, besøgte Yosef i dennes hjem i Jerusalem for at drøfte Iran. Shas-partiet er med i Netanyahus regeringskoalition.

Hidtil har Yosef givet ministre fra Shas-partiet ordre til at gå imod et israelsk angreb på Irans omstridte atomprogram, medmindre det er koordineret med USA.

Ifølge politiske kommentatorer i Jerusalem og Tel Aviv har Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak ikke flertal i landets regering og i sikkerhedskabinettet til at give ordre til et angreb.

Derfor er det vigtigt for regeringslederen at vinde Shaspartiets støtte.

Et flertal af israelerne er imod et ensidigt israelsk angreb på Iran. Ifølge en meningsmåling i denne måned er 61 procent mod et israelsk angreb, mens 27 procent er for.

Israelsk presse har i de seneste uger været fyldt med spekulationer om, hvorvidt Israel vil angribe Iran eller ej for at knuse det iranske atomprogram, som Israel, USA og Vesten mistænker har til formål at lave atomvåben.

/ritzau/Reuters