Net-begravelser hitter

BedreBegravelse.dk har siden åbningen i oktober arrangeret godt 500 begravelser. Danskerne gider ikke dele deres sorg med bedemanden.
Med få klik på musen kan man hos net-bedemand bestille alt fra rustvogn og kiste til gravsten og blomster - man kan endda høre de salmer, der normalt synges til en begravelse.
Med få klik på musen kan man hos net-bedemand bestille alt fra rustvogn og kiste til gravsten og blomster - man kan endda høre de salmer, der normalt synges til en begravelse. Foto: Colourbox

Vi gider ikke dele vores sorg med bedemanden.

Sådan lyder én af forklaringerne på, at ny online-bedemandsforretning har vind i sejlene.

BedreBegravelse.dk har siden åbningen i oktober arrangeret knap 500 begravelser og bisættelser. Det svarer til omkring 12 om ugen.

Med få klik på musen kan man bestille alt fra rustvogn og kiste til gravsten og blomster. Priserne ligger frit tilgængelige på sitet.

Og det koncept tiltaler danskerne.

"Prisen er selvfølgelig en vigtig faktisk for mange. En anden er også, at mange ikke ønsker at dele deres sorg med ét fremmed mennesker. Vi forsøger ikke at være sjælesørgere samtidig med, at vi ordner begravelsen," siger manden bag BedreBegravelse.dk, Per Holm til Newspaq.

En begravelse på BedreBegravelse.dk koster i snit 10.000 kroner, hvilket er 5.000 - 8.000 kroner mindre end i en traditionel bedemandsforretning, vurderer online-bedemanden.

"Jeg talte med en dame fordelen. Hun havde givet 6.500 kroner for kisten og godt 3.000 kroner i honorar. Det kunne vi have gjort for henholdsvis 3.000 og 500 kroner, altså 6.000 kroner billigere," siger Per Holm, der mener, han tilbyder samme service og kvalitet som de traditionelle bedemænd med fysiske butikker og hjemmebesøg.

I Danske Bedemænd, der er landets største forening for bedemænd og står for 60.000 begravelser årligt, tager man konkurrencen fra BedreBegravelse.dk med sindsro.

"Vi mener ikke, at de er en konkurrent. De er et alternativt. Der er et publikum til alle former for begravelser," siger forretningsansvarlig i Danske Bedemænd, Axel Jørgensen.

Her har man en anden opfattelse af, hvordan en begravelse skal foregå.

"Vi lægger vægt på, at det er faguddannede bedemænd, der kommer ud til de pårørende. Vi ved, at folk har brug for støtte efter et dødsfald, og vi kan bl.a. henvise til relevante sorggrupper, hjælpe med sorgbearbejdning og rådgive om økonomiske støttemuligheder. Men det er ikke sådan, at bedemænd agerer psykologer," siger Axel Jørgensen.

Han mener ikke, at BedreBegravelser.dk har fået de traditionelle bedemænd ned i pris.

"Men der er flere, der lægger deres priser frem på nettet. Det er dog stadig svært at se den endelige pris, fordi der indgår så mange elementer i en begravelse," siger Axel Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.