NemID smider børnesygdomme

Fødselsdagsbarnet hedder NemID, som i dag fyldet et år. Svær fødsel, siger ekspert, mens ministeren udråber NemID til en succes.
Danskerne skal både bruge en kode og et såkaldt NemID nøglekort, når de skal på netbank.
Danskerne skal både bruge en kode og et såkaldt NemID nøglekort, når de skal på netbank. Foto: NemID

I dag har danskerne skulle finde en lille lap papir frem i et år, når de skulle på netbank, tjekke årsopgørelsen hos Skat eller i kontakt med kommunen.

NemID fylder nemlig et år, og videnskabsminister Charlotte-Sahl Madsen (K) er fuldt ud tilfreds, selvom mange har døbt løsningen SværID.

"Det er ingen hemmelighed, at der har været nogle opstartsvanskeligheder. Ikke desto mindre har NemID opnået en stor udbredelse og hyppig anvendelse hos borgerne allerede efter det første år. Det er jeg meget tilfreds med," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Opstartsvanskeligheder er dog et lidt for mildt ord, vurderer ekspert i it-sikkerhed Ulf Munkedal fra FortConsult.

"Lige de første måneder havde NemID en meget svær fødsel. Der var mange driftsproblemer, og hele løsningen var ustabil. Der blev gjort grin med NemID som fik øgenavnet SværID, fordi det var bøvlet og virkede lavteknologisk," siger Ulf Munkedal fra FortConsult til Newspaq.

Det er dog langt bedre i dag, mener han.

"Nu kører det bedre, og løsningen med en kode på papir og en i hovedet er meget sikker," vurderer Ulf Munkedal.

Den øgede sikkerhed, som er indført med NemID, har haft effekt. Ifølge Finansrådet er antallet af indbrud i netbank faldet fra 251 i 2008 til 12 i 2010, og i over otte måneder har der ikke været indbrud i danske netbanker. Det er et markant fald, og det er finanssektorens vurdering, at NemID har haft betydning for, at der er færre indbrud i netbankerne.

"Vi har med NemID skabt et fundament for sikker digital kommunikation, der kan bygges videre på i kommende år, når den offentlige sektor fortsat skal moderniseres og effektiviseres med nye digitale services til gavn for borgerne," fortæller Charlotte Sahl-Madsen.

Mere end 3,2 millioner danskere bruger nu NemID og over 2,9 millioner har sagt ja til både at bruge NemID i banken, og når de skal have fat i det offentlige. I alt har borgerne brugt NemID 310 millioner gange i det første år.

Blandt den voksne del af befolkningen har 79 procent NemID. Den aldersgruppe, der har taget allerbedst imod NemID, er kvinder midt i tyverne. Her har ca. 98 procent NemID, mod ca. 95 procent af mændene.

Syv ud af ti mænd og fem ud af ti kvinder på 70 år har NemID. Børn ned til 15 år kan også få NemID, og blandt de 16-årige har 27 procent NemID, uanset om det er drenge eller piger.

NemID er udviklet i samarbejde mellem bankerne, Nets DanID og Videnskabsministeriet.

faktaboks

Tilsyneladende foretrækker danskerne at ordne deres bankforretninger og andre gøremål på nettet på hverdage. På en almindelig onsdag er NemID i brug ca. 1,3 millioner gange. Om lørdagen er tallet kun ca. 650.000 gange og cirka en million gange på en søndag. Den største dag er altid sidste dag i måneden. Her er NemID i brug ca. tre millioner gange.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.